TOP Bond-lányok: A végzet asszonyainak ötven éve

Ezen a héten debütál a hazai mozikban a legjújabb James Bond-film, a 007 Spectre - A Fantom visszatér. Ennek alkalmából hétvégi toplistánkat az 50 éves franchsie történetének legemlékezetesebb női karaktereinek szenteltük.

A Bond-lányok szépek, erősek, intelligensek és igazi csábítók. Bár a listánkban szereplő színésznők által alakított karakterek mindegyikére igazak lehetnek az iménti jelzők, de mégis mindegyikük egészen más miatt maradt emlékezetes, és tökéletesen összetéveszhetetlen. 

Ursula Andress (James Bond: Dr. No)

Andresst nem csak krémszínű bikinije emeli ki a többiek közül, hanem az is, hogy ő volt az első Bond-lány, aki közös jelenetben szerepelt a 007-es ügynökkel.

Honor Blackman (James Bond: Goldfinger)

Pussy Galore (Honor Blackman) kétségkívül az egyik legkeményebb Bond-lány a franchsie történetében: kiváló lövész, gyakorlott a közelharcban, és pilótaengedélye is van, egyenrangú párja volt a világ legimsertebb tikosügynökének. 

Claudine Auger (Tűzgolyó)

Bár Auger nem tett szert komoly hollywoodi karrierre a Tűzgolyó után, a francia színésznő szépségével, szofisztikált és végletekig elegáns megjelenésével kétségívül beírta magát a franchise történelmébe.

Diana Rigg (Őfelsége titkosszolgálatában)

Bár maga a film leginkább George Lazenby vitatható minőségű alakításáról maradt emlékezetest, Contessa Teresa di Vicenzo (Rigg) karakterének feltétlenül ott a helye a listán. A színésznő ugyan nem futott be túlságosan a szereppel, azonban az utóbbi években viszonylag sokat láthattuk a képernyőn, ugyanis ő alakítja az HBO Trónok harca című sikerszériájában Olenna Tyrellt.   

Kim Basinger (Soha ne mondd, hogy soha (James Bond: Soha ne mondd, hogy soha))

Hogy is felejthetnénk el a 80-as évek szexszimbólumának egyrészes tigriscsíkos fürdőruháját, és Basinger-Connery párosának medencés jelenetét? Bár a színésznő által alakított karakter szerepe többnyire kimerült egy-egy mondtaban, mégis fontosnak bizonyult a pályafutása szempontjából. Egy évvel később ugyanis az Őstehetségben nyújtott alakításáért Golden Globe-díjat kapott, majd eljátszhatta a klasszikus Batman - A denevérember női főszerepét is.

Grace Jones (Halálvágta)

May Day (Jones) extravagáns és vad bérgyilkosként, fekete bőrkabátjával és kapucnijával talán a legférfiasabb Bond-lány volt a 007-es ügynök filmjeiben. Ez pedig bőven elég arra, hogy kiemelkedjen a szokványos, 'átlagos' szépségek közül, és helyet kapjon a listánkon.

Michelle Yeoh (A holnap markában (James Bond: A holnap markában))

Yeoh tökéletes ellentéjte mindannak, amit korábban a Bond-lányokról gondoltunk. Az ázsiai gyökerekkel rendelkező színésznő karakterét össze sem lehet hasonlítani például az Élni és halni hagyni jósnőjét alakító Jane Seymourral. Dögös bőrszerkó, gépfegyverek és magabiztos kiállás, ezek jellemezték őt a filmben. A karakter azonnal igen jelentős népszerűségre tett szert, és az MGM egy ideig még azon is gondolkozott, hogy önálló filmet szenteljen neki. Bár erre végül nem került sor, a színésznő sokat köszönhet a franchsie-nak, ugyanis ezzel a filmmel indult be igazán a karrierje. 

Sophie Marceau (A világ nem elég (James Bond: A világ nem elég))

A gazdag örökösnő, Elektra King (Marceau) vörös estélyi ruhája és emlékezetes kaszinóbeli jelenete miatt nem maradhatott ki a listánkról. Ezek mellett az sem elhanyagolható, hogy a francia színésznő az egyik, ha nem a legszebb Bond-lány a franchise ötven éves történetében. Vagy talán tévednénk?

Halle Berry (Halj meg máskor)

Halle Berry valószínűleg az egyik legkevésbé meglepő választás ezen a listán, de nem véletlenül. A színésznő nem csak tökéletes alakjával érdemelte ki a helyét, hanem az Ursula Andress Bond-lányát idéző fürdőruhás jelenete miatt is, mely ikonikus pillanattal bővítette a franchise történetét. 

Monica Bellucci (007 Spectre - A Fantom visszatér)

Listánk végére érve nem hagyhattuk ki Monica Belluccit sem, aki a 007-es filmek történetének legidősebb Bond-lánya. A még mindig páratlan szépságű színésznő a film bemutatásának évében, 2015-ben ünnepelte 50. születésnapját.