89% 51 szavazat
Ida regénye

Ida regénye

Ida regénye
Filmadatlap
3
Vélemények (3)
17
Szereplők (17)
5
Képek (5)
Videók
1
Érdekességek (1)
Díjak
Filmkritika
Cikkek
Fórum

FILMINFÓ

Idát, a fiatal tanárnőt elbocsátják a zárdából egy félreértésen alapuló levélhistória miatt. Apja a gazdag egri borkereskedő könnyelmű életet él, s hogy lánya ne zavarja, apróhirdetés útján férjhez akarja adni. Ida hozományvadásznak tartja a leánykérőbe érkező Jánost, de igent mond, hogy otthonról szabaduljon. Azt a kikötését, hogy látszatházasságot kössenek. János elfogadja. Házasságukat tartózkodó viselkedésük izzítja föl. Még a féltékenység ténye is felmerül, amikor a felületes orvos - barát Idánál terhességet állapít meg. János pedig egy nő fényképét őrizgeti. Végül minden tisztázódik és az idegen házasok boldog pár lesznek.

Ország: Magyarország
Premier (HU): 1934.03.15.
 
2023.06.08 JRD

legújabb vélemény

4,5*

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

Ida regénye Gárdonyi Géza tehetségét dicsérő alkotás. 1920 áprilisától a Pesti Hírlap folytatásos formában közölte le a művet. Még négy évet kellett várni arra, hogy könyv formájában is megjelenjen. 464 oldalon át élhettük bele magunkat az Ida és Csaba közti kapcsolat kibontakozásába. Az 1934-es film érdekessége, hogy a főszereplőt itt nem Csabának hívják, hanem Jánosnak. Ágay Irén, Jávor Pál és Rajnai Gábor alakítása pedig a filmet igazi gyöngyszemmé tette. Fényes Szabolcs zenéje is ikonikussá tette a filmet. Az 1974-es feldolgozás sem rossz, de messze alul marad az eredeti filmtől. A 2022-es próbálkozásról meg ne is beszéljünk. Az Ida regényét az egyik legszebb Gárdonyi történetnek tartják, és nem véletlenül. Azt kevesen tudják, hogy a történet alapötletét az először 1918-ban megjelenő házassági hirdetések szolgáltak. Gárdonyi ezeket látva kezdett ötletelni, és 1920-ban be is fejezte a történetet. Sajnos az író már nem élhette meg történetének könyvkiadását. A történet egyébként remekül bemutatja a zárdák akkori világát, a két fiatal makacsságát, és végül egymásra találását. Ez a film (akárcsak a könyv!) érdemes a figyelemre. De ne hallgass rám! Nézd meg, és majd eldöntöd magad! Szóval filmre fel, és jó szórakozást!

0
 
2020.11.10 brsvktr87

Székely István legjobb filmje, egyszerűen minden perce egy kincs. Nagyon ritkán adják le, de ha elcsíped, mindenképp nézd meg!

0
 
2019.02.03 Fórizs

Gárdonyi eredetijének tökéletes feldolgozása, ehhez nem is kell semmit hozzátenni. A 70-es évekbeli változatot is simán lehagyja.

0
 

A filmet Gárdonyi Géza: Ida regénye c. regénye alapján készítették.Szerző: citizenfour99

#1