88 Vaják  (2019)

A világ egyik legnépszerűbb fantasy szerepjátéka volt a 2015-ben megjelent The Witcher 3: Wild Hunt. Természetesen Andrzej Sapkowski legalább ennyire népszerű regényeinek feldolgozásáról van szó, amely tavaly újabb piacot hódított meg, amikor a Netflixen elrajtolt a Vaják sorozat. Most erről mutatunk nektek tíz érdekes tényt, amelyekről talán még nem hallottatok.

1. Általában fordítva szokott lenni, de ezúttal az egyik mellékszereplőt, Yennefert alakító Anya Chalotra hamarabb írta alá a szerződését a szerepre, mint a főhőst alakító Henry Cavill.

2. Henry Cavill már azelőtt kampányolni kezdett Geralt szerepéért, hogy a sorozat pilotjának egyáltalán elkészült volna a forgatókönyve. A showrunner Lauren Schmidt egyenesen bosszantónak nevezte a színészt, de végül találkoztak és ki is harcolta magának a szerepet. Pedig 206 másik színészt is meghallgattak előtte.

3. Henry Cavill otthon három, a forgatáson négy kardot tart magánál, a szabadidejének nagy részét is állandó gyakorlással, kardozással tölti a forgatások idején.

4. A forgatásokon háromféle kardot használnak. A harci jeleneteket nagyon könnyű fémből készült replikákkal veszik fel, amelyek egy elhibázott mozdulat esetén sem okoznak kisebb zúzódásnál nagyobb sérülést. Természetesen ezek nem is éles eszközök. Azoknál a jeleneteknél, ahol egy színész vagy kaszkadőr arca előtt hadonásznak, gumikardot használnak. Azoknál pedig, ahol nagyon közel vannak egymáshoz a harcoló felek, fél kardot vetnek be, amit utólag CGI-vel varázsolnak igazi karddá a felvételen.

5. MyAnna Buringnek már a Vaják sorozat előtt is volt kötődése a franchise-hoz. Eddigi karrierje során egyetlen videojátékon dolgozott: a The Witcher 3: Wild Hunt Blood & Wine című kiegészítőjében szinkronizálta az egyik szereplőt.

6. A Vaják alapjául szolgáló első rövid történetet Andrzej Sapkowski már a ’80-as években megírta egy lengyel magazin pályázatára. Ezt később további két történet követte, amelyek végül gyűjteményként 1990-ben jelentek meg. Végül az első nagy regény 1994-ben került a könyvesboltokba.

7. Anya Chalotra karaktere valójában negyed részben tünde, így az arcát alaposan el kellett maszkírozni. Ez azonban kapcsok és fogvédők használatát is jelentette, amelyek olykor komoly fájdalmat okoztak neki, ráadásul fekély is kialakult miattuk a szájában. De a színésznő vállalta, mert ez segített neki jobban teljesíteni a forgatáson.

8. A The Witcher 3 játék egyik ikonikus jelenete, amikor Geralt egy fateknőben áztatta magát. Ezt a jelenetet egyszerűen nem hagyhatták ki a sorozatból sem, mivel attól tartottak, hogy a rajongók egyenesen lázadni fognak, ha kimarad.

9. Mivel a sorozat epizódjai időrendben össze-vissza ugrálnak, elsőre nehéz lehet követni az eseményeket. Ezért a Netflix készített egy kronológiát. Ha időrendben szeretnéd látni a sorozat részeit, akkor a következő mintát kövesd: 2, 3, 1, 2, 4, 3, 5, 6, 7, 1, 7, 1, 8.

10. A sorozat készítői és a tanácsadóként tevékenykedő Andrzej Sapkowski is kikötötték, hogy soha, semmilyen körülmények között nem teszik lehetővé, hogy a sorozatban Ed Sheeran énekeljen. Állításuk szerint ez volt ugyanis a Trónok harca egyik mély pontja.