10 meglepő érdekesség A Simpson család – A filmről

Kult-kedd rovatunkban mindeddig még nem írtunk egyetlen animációs filmről sem. Azt pontosan nem tudom, hogy miért nem, de most végre megtörik ez az áldatlan állapot. Ha már animációs kult film, akkor – a legalább egy tucatnyi esélyes jelölt közül, de mégiscsak – kizárólag a Simpson családra eshet a választásom, amelyet éppen 10 éve vittek vászonra. A A Simpson család sorozat  1989 óta van műsoron. Megélve 30. évadot pedig rekordot döntött az amerikai televíziózás történetében, megelőzve az egykoron nagy népszerűségnek örvendő, előbb rádióban, majd televízión követhető telenovellát, a Gunsmoke-ot.

De ne kalandozzunk el, lássuk is a megígért 10 érdekességet a Simpson család egész estés mozifilmjéről!

1. A filmben Simpsonék Alaszkába utaznak, ahol 1000 dollárt kapnak a határon. Noha ez nem teljesen így történik a gyakorlatban, még sincs messze a valóságtól, az Egyesült Államok ugyanis minden évben kiutal egy nagyobb összeget a háztartások számára, ezzel hálálva meg, hogy az összes állam közül éppen a zord Alaszkában élnek. Ez az összeg több tényezőtől függ, de minden évben kiutalják az arra jogosultaknak.

2. A Pókmalac sem légből kapott mese! A nyolcvanas években a Marvel piacra dobta a Peter Porker, The Spectacular Spider-Ham (Peter Sertés – lefordíthatatlan szójáték –, A Látványos Pókmalac) címen futó képregényt. A képregényben más állati Marvel hősök is feltűntek.

3. A Pókmalac zenéjét írta. Ez a mindössze egy peres szám rendhagyó módon harmadik helyen végzett az írek 20-as toplistáján (Irish Music Charts), az Egyesült Királyságban a top 30-ban végzett.

4. A film szinkronizálása több alkalmat vett igénybe, nagyjából mintha öt epizódot gyúrnánk egy filmmé. Annak érdekében, hogy titokban tudják tartani a film történetét, minden egyes stúdiófelvétel után ledarálták a szövegkönyveket, így nem szivároghatott ki a dolog. Ezzel párhuzamosan még a szinkron színészek sem tudták összerakni a teljes képet.

5. A szövegkönyvön egyébként már 2003-ban elkezdtek dolgozni. 158 kukázott változat után végre elkészült a végleges változat.

6. Az eredeti (vagy talán pontosabban: „egy korábbi”) forgatókönyv szerint a templomban Marge-nak lett volna látomása a jövőről, de később a látomást Nagypapira testálták, mert az ő véleményével egyébként sem szoktak törődni.

7. A film premierje előtt néhány amerikai 7-eleven üzlet Kwik-E-Mart-ra változtatta a nevét, és olyan dolgokat kezdtek árulni, amiket a Simpson család világából ismerhetünk. Lehetett kapni Buzz Colát, KrustyO’s műzlit, Radioactive Man képregényt és Squishees jeges italt. Az akció természetesen a film népszerűsítését szolgálta.

8. A film ősbemutatójára Springfield városában került sor, mint ahogyan Springfieldnek nevezik Simpsonék otthonát is. Az Egyesült Államokban egyébként 16 Springfield található, és mindegyik pályázott arra, hogy náluk tartsák meg a premiert. A befutó végül a Vermontban található Springfield lett.

9. Ez az egyetlen animációs film, amelyet Golden Globe díjra jelöltek és PG-13-as besorolást kapott.

10. Az egyik jelenetben Homer furcsa lépcsőkön mászkál. Ezek a képsorok az ismert holland művész, M.C. Escher ikonikus képeit idézi fel, mint például a „Fölfelé, lefelé” vagy a „House of Stairs”