10 meglepő érdekesség a Wayne világa című filmről

Ki ne emlékezne a videókazetták hőskorának egyik legikonikusabb filmjére, a Wayne világa című komédiára? A film szinte azonnal történelemmé vált, a bevétel minden várakozást felülmúlt. Ha csak az amerikai mozikban nyújtott teljesítményét nézzük, akkor is nagyjából 120 millió dollárt hozott a film, ami a durván 20 milliós költségvetéshez mérten gyönyörű teljesítmény. Ez az a film, ami meghozta Mike Myers számára a várva várt hírnevet, és igen, ez az a film, amelynek megjelenése óta minden rocker vadul rázza a fejét, ha megszólal az autóban a Bohemian Rhapsody. Yeah!

Álljon itt – nosztalgikus mámorban – 10 meglepő érdekesség minden idők egyik leg-rock’n’roll-abb filmjéről:

1. Mike Myers, aki egyébként a film forgatókönyvírója is, azért akarta, hogy a film egy kábelcsatorna műsoráról szóljon, mert régen arról álmodozott, hogy egyszer majd egy kábelcsatorna underground műsorának műsorvezetője lesz.

2. Bár a film Illinois államban, Aurora városában játszódik, Mike Myers soha nem járt itt. Valójában Ontario államában, Scarborough városában zajlott a forgatás.

3. Mike Myers még tini korában kitalálta Wayne Campbell alakját, akit először 1989-ben mutatott be a közönségnek a Saturday Night Live című talkshow-ban. A karakter hatalmas sikert aratott.

4. A filmből majdnem kimaratt a Bohemian Rhapsody, ugyanis a stúdió egy Guns ‘N’ Roses dalt szeretett volna viszont hallani a filmben, de Mike Myers ragaszkodott a Queen klasszikusához. A fejrázást viszont ellenezte, úgy gondolta, hogy az cseppet semm vicces. A filmnek köszönhetően egyébként újra felkerült a toplistákra a Bohemian Rhapsody.

5. Penelope Spheeris, a rendező és Mike Myers nem igazán jöttek ki a forgatás során.   Myers úgy gondolt, hogy ő érti igazán Wayne karakterét, hiszen a forgatókönyvet is ő írta, Spheeris viszont úgy gondolta, hogy Myers túl sokat ripacskodik, nagyon önfejű és nehéz vele dolgozni.

6. Dana Carvey Garth Algar-t a fivéréről, Brad Carvey-ről mintázta, aki szintén szégyenlős, illedelmes, ám ha felidegesítik rikácsolva kiábal, ja, és persze odáig van a dobokért.

7. Dana Carvey remekül dobol, a filmben hallható dobjátékokat is ő maga játszotta.

8. A hangszerboltban játszódó jelenetben eredetileg hallható volt a Led Zeppelin legendás balladája, a Stairway to Heaven, ám a zenekar a premier bemuttása után perrel fenyegetőzött, így a filmbe bekerült egy új jelent: nincs lépcső a menybe! Azaz a boltban tilos eljátszani a dalt. A premiert és még néhány vetítést leszámítva ez a változat került forgalomba.

9. A Mikita fánkozójában látható pincérnőt alakító színésznő, Robin Ruzan és Mike Myers kétszer is összeházasodtak. Első házasságuk 1993 és 2006 közé esett, majd újra kimondták a boldogító igent 2011-ben.

10. A film nagy segítség volt Rob Lowe számára, a színészt ugyanis 1988 óta szinte teljesen mellőzte a filmes szakma egy botrány miatt, amit egy nyilvánosságra került szexvideó okozott. A színész egyébként úgy nyiatkozott, hogy nagyon hálás a filmnek, ugyanis ennek köszönhetően jött rá, hogy több komédiában kellene játszania.