5 kihagyhatatlan film a fociról

Tengap véget ért a foci VB, mely Argentína győzelmével zárult. Ennyi mérkőzés után most sokakban tátonghat nagy űr, hogy miként tovább, éppen ezért ajánlunk is néhány filmet, amit érdemes látnod, ha rajongsz a fociért.

A foci kétségkívül a világ legnépszerűbb sportja, és mint ilyen, természetesen számos filmest megihletett már. A témát rengeteg helyről közelítették meg, a dokumentumfilmek mellett születtek romantikus produkciók, vígjátékok, könnyfakasztó drámák és megható életrajzi alkotások, így hát bőven volt miből válogatnunk.

Nem is volt könnyű ötre szűkíteni a listát, de ezúttal arra törekedtünk, hogy egy-egy műfaj kiemelkedő darabjait gyűjtsük össze, melyek bár sok mindenben különböznek, de a cselekményük középpontjában a foci áll. Nem állítjuk, hogy ezek a legjobbak, de azt igen, hogy a listán szereplő mind az öt film kihagyhatatlan darab, legyen szó Fábri Zoltán klasszikusáról vagy a Pelé életútját feldolgozó drámáról. 

Ti mindegyiket láttátok már?

#5

dráma | romantikus | sportfilm | vígjáték

Néha nem elég, ha az ember tehetséges, és elszántan küzd azért, hogy elérje a céljait. A tizennyolc éves Jess tehetséges focista, viszont szülei, és konzervatív gondolkodású... több»

Oké, ha már megnyitottad a cikket, valószínűleg sejtetted, hogy ez sem maradhat le a listáról. A Csavard be, mint Beckham egy romantikus vígjáték, melyből nem hiányzonak a drámai elemek, de az izgalomból és a váratlan helyzetekből sincs hiány.   
#4

83 Pelé  (2016)

(23)

dráma | életrajzi | sportfilm

Hogyan lett egy nincstelen, de ördögien tehetséges brazil fiúból minden idők legnagyobb focistája, aki 17 évesen egy győztes góllal világbajnokká tette hazáját? Egy nehéz és... több»

A Pelé a focis filmek non plus ultárja, melyből megismerhetjük a legendás brazil futabblista történetét. A foci rajongóinak kötelező darab, de van elég jó ahhoz, hogy mindenki mást is élvezettel töltsön el ez a bő másfél órás életrajzi film. 
#3

dráma | életrajzi | sportfilm

A Leeds United focicsapata a hetvenes években magasan a legjobb volt az angol labdarúgó-bajnokságban, a Premier League-ben. Miután Don Revie, a rendkívüli tehetségnek tartott... több»

David Peace regényének adaptációja az egyik legjobb a maga műfaján belül. A sztori egyszerre szól a fociról, általánosságban véve a sportról, a személyes küzdelmekről és a foci közegéről. Ha még nem láttad, mindenképp adj neki egy esélyt!
#2

dráma | háborús | sportfilm

Filmio

Ónódi a háború előtt a második liga egyik legnagyobb reménységének számított. A férfi az ukrajnai munkaszázadban szolgál, rövidesen pedig parancsot kap, hogy a Führer... több»

Természetesen ez az örökérvényű magyar produkció sem hiányozhat a listáról. Fábri Zoltán klasszikusának a foci csak az egyik (persze fontos) eleme, ugyanakkor a drámai rész rendkívül erős, ne szégyelld magad, ha a végén előkerül a papírzsebkendő. Kihagyhatatlan magyar alkotás a kor legnagyobb színészeivel a főbb szerepekben. 
#1

88 Futball faktor  (2004)

(4)

dráma | krimi | sportfilm

A filmben betekintést nyerhetünk egy unatkozó, komor férfi mindennapjaiba, aki egy Chelsea futballhuligán, és élete a szex, drogok és alkohol körül forog. több»

Egy film a fociról, de még inkább a brit futballhuliganizmusról, mely nagyszerűen árnyalja a témát. Talán kevésbé ismert, mint a listánkon szereplő többi film, de attól még nagyon is megérdemelt a helye a rangsorban.