5 ok, amiért a Terminátor-sorozatnak nincs semmi értelme

Eddig összesen hat Terminátor-film került a mozikba az elmúlt közel negyven év alatt. Az első kettő filmtörténeti klasszikus, a többi viszont inkább a futottak még kategóriában végezte. A franchise és általában a Terminátor-univerzum hatalmasra dagadt az évtizedek során, csak épp míg az első két film remekül összefüggött és teljesen érthető volt, a későbbi folytatások leginkább csak összekuszálták a dolgokat. Öt okot is tudunk mondani, ami miatt mára az egész Terminátor-sorozat teljesen értelmét veszítette.

1. Az időutazás és az alternatív idősíkok: A Terminátor-filmek mindig is arról szóltak, hogy a Skynet (vagy valamely későbbi megfelelője) visszaküld gyilkos robotokat, hogy megöljék az ellene harcoló emberek vezetőjét vagy épp annak anyját. Az első két részben ez tökéletesen működöt, még a harmadik részhez is passzolt. Ám a Terminátor: Genisys és a Terminator: Sötét végzet teljesen figyelmen kívül hagyta az előző filmek eseményeit. A Genisys csak a legelső, a Dark Fate pedig a második mozira alapozott. Ez nem csak fura káoszt okozott, de rámutat, hogy az újabb és újabb filmek ahelyett, hogy új frissességet, erőt adnának a franchise-nak, csak ugyanazt a sablont másolnák: jön egy robot és menekülni kell előle, de akármi is történik, annak nincs jelentősége, mert az csak egy a végtelen alternatív idősík közül. Van Sarah Connor vagy nincs? Van John Connor vagy nincs? Teljesen mindegy.

2. John Connor az ellenállás vezetője: Vagy mégsem? Mint ismert, a harmadik filmben Sarah Connor már csak emlék, a néhai vadóc Johnból pedig gyógyszerfüggő félhajléktalan lett. Aztán megjelenik a T-800 és közli vele, hogy pár óra múlva jön a nukleáris holokauszt, szóval jó lenne, ha menedékbe vonulna, hiszen ugyebár ő a későbbi ellenállás hős vezetője. Csakhogy John a legkevésbé sem szeretne az ellenállás vezetője lenni és ezen semmit sem változtat az, hogy a T-800 akarata ellenére (kvázi őt átverve) mégis megmenti az életét. És akkor ne feledjük, hogy a halála is csak egy újabb alternatív idősíkot nyitna meg.

3. Skynet, Genisys, Legion: Megint csak az alternatív idősíkokra vezethetjük vissza, hogy lényegében most már ahány új Terminátor-film, annyi formában jelenik meg az emberiséget eltipró mesterséges intelligencia. Akkor most ugyanarról beszélünk csak a neve más vagy a Skynet, a Genisys és a Legion teljesen más sztori? És ha más sztori, akkor miért választja mindegyik ugyanazt a jól láthatóan nem működő megoldást a problémájára, vagyis az időutazó robotot? Arról nem is beszélve, hogy míg az első két filmben nagyon úgy nézett ki, hogy az időutazás egy nagyon bonyolult, nehezen kivitelezhető és még az MI számára is csak a legvégső esetben használható technológia, addig az utóbbi két filmben már szinte a sarki közértbe is időutazással mennek le.

4. Mindig csak Connorék: Ha már annyit emlegettük az alternatív idősíkokat, itt egy újabb kérdés. Hogy lehet az, hogy az alternatív idősíkokban még a Skynet sem mindig Skynet, de akármi is van, mindig a Connor családot kergeti az aktuális élő szövet a fémvázon? Azt most hagyjuk is, hogy a Skynet miért nem megy vissza több generációt és vágja el a Connor családfát már jóval előbb. De miért van az, hogy csak és kizárólag John Connor lehet a jövőbeli ellenállás vezetője? Ha a Skynet ennyire rájuk koncentrál, akkor miért nem küldenek vissza az emberek egy átprogramozott robotot, hogy keressen egy lehetséges másik vezetőt és mindenáron azt védje meg? Sőt, eleve egy olyan jövőből jött robot, amely képes megérteni és megtanulni az emberi érzéseket (lásd a második mozit), nem képes arra, hogy szükség szerint improvizáljon és keressen a múltban egy másik potenciális vezetőt?

5. Miért is kell az emberiséget eltiporni: A Skynet az öntudatra ébredése első percétől kezdve arra gyúr, hogy kipusztítsa az emberiséget? Már eleve ebben sincs sok logika, de még védhető, hiszen mondhatjuk, hogy az emberiség veszélyt jelent a létezésére (persze, hiszen ő támadt rájuk…). De tételezzük fel, hogy a Skynet sikerrel jár és legyőzi, sőt, elpusztítja az emberiséget. Utána mi lesz? Saját magával fog háborúzni? Vagy létrehozza a tökéletes robottársadalmat, aminek mi lesz a mozgatórugója? Egyáltalán mi a Skynet létezésének a célja és értelme?