Csütörtök este mutatták ba a 76. cannes-i filmfesztiválon az ötödik Indiana Jones filmet, amely A sors tárcsája címet kapta, az est folyamán pedig az is kiderült, hogy a film címszerepét alakító Harrison Ford is képes elgyengülni.

A színészlegenda a könnyeivel küszködött ugyanis, miután a vetítés után a James Mangold rendezésében készült produkciót 5 perces álló ovációval köszöntötte a közönség. Az est “főszereplője” viszont még így is kétségtelenül Ford volt, aki feleségével, Calista Flockharttal a bemutatóra.

A bemutatót megelőzően Thierry Frémaux, a cannes-i fesztivál igazgatója hívta fel a színpadra Fordot, hogy átnyújtsa a tiszteletbeli Arany Pálmát. “Ez nagyon megható számomra. Azt mondják, hogy amikor meghalni készülsz, az életed lepereg a szemed előtt, és én most láttam az életemet leperegni a szemem előtt. Az életem egy nagy részét, de nem az egész életemet. Ezt az életet kedves feleségem tette lehetővé, aki támogatta a szenvedélyemet és az álmaimat, és ezért hálás vagyok neki” - mondta a színész.

“Én is szeretlek titeket. De van egy filmem, amit látnotok kellene. Mögöttem van. Úgyhogy hadd álljak félre az útból, és még egyszer köszönöm ezt a nagy megtiszteltetést” - tette hozzá Ford.

Az Indiana Jones 5 mindenesetre a későbbiekben kissé vegyes kritikai fogadtatásban részesült. “Érezhető, hogy a négy forgatókönyvíró az ihlet után kapkodott, és nem jutott semmire. Amit sikerült összehozniuk, az tökéletesen megfelelne egy önálló kalandfilmnek is, más karakter főszereplésével, de nem méltó az ostorhoz” - írja többek között a Vanity Fair kritikusa, Richard Lawson.

John Nugent, az Empire Magazine szerzője ugyanakkor megjegyzi, hogy A sors tárcsája tulajdonképpen egy méltó búcsú a franchise-tól, amelybe maga a néző is teljesen be van vonva.

A film idén júniusban érkezik a hazai mozikba.