A múlt héten Teheránban letartóztatták, Jafar Panahi díjnyertes filmrendezőt, akit hat év börtönbüntetésre ítélték.

A BBC értesülései alapján az iráni média szerint Panahit azután vették őrizetbe, hogy az Evin börtönbe látogatott, hogy érdeklődjön Mohammad Rasoulof és Mostafa Al-Ahmad rendezők letartóztatása felől.

Rasoulof és Al-Ahmad korábban több nyilatkozatot tettek közzé a közösségi médiában, amelyekben elítélték a kormány által szentesített erőszakot, válaszul az abadáni tüntetésekre egy épület összeomlását követően, amelyben több mint 40 ember vesztette életét.

A két rendezőt “zavargások szítása és a társadalom pszichológiai biztonságának megzavarása” vádjával vették őrizetbe, adta közre az Irna állami hírügynökség. “Ahhoz, hogy valakit bebörtönözzenek, előbb be kell idézni. De börtönbe zárni valakit, aki a börtön előtt tüntet, sok kérdést vet fel. Ez egy emberrablás” - mondta Panahi felesége, Tahereh Saeedi a BBC perzsa nyelvű műsorában.

Az IndieWire magazin értesülései szerint Panahit jelenleg egy cellában tartják a többi rabbal együtt, a felesége, Saeedi pedig képes elhozni neki a gyógyszereit. A rendező következő filmje No Bears címmel jelenik meg a tervek szerint még az idei évben.

A cannes-i fesztivál a múlt héten közleményben közölte, hogy "határozottan elítéli ezeket a letartóztatásokat, valamint az Iránban nyilvánvalóan folyamatban lévő, a művészek ellen irányuló elnyomási hullámot". A velencei és a berlini filmfesztivál szintén nyilatkozatot adott ki az iráni filmesek szabadon bocsátása érdekében.

Panahi Három nő című rendezése annak idején elnyerte a legjobb forgatókönyvnek járó díjat Cannes-ban. 2010-ben letartóztatták, mert támogatta a kormányellenes tüntetéseket a vitatott elnökválasztás után.

95 Három nő  (2018)

dráma

A híres színésznő, Behnaz Jafari felkavaró videoüzenetet kap. Egy vidéki lány küldte, aki segítségért kiált: elnyomó családja nem engedi, hogy a teheráni színiakadémián... több»