8 érdekesség a Macska-jaj című filmről

A Kult-kedd igyekszik nem csak a hollywoodi gyártású filmekre korlátozódni, éppen ezért esett a választásunk ezúttal Emir Kusturica örök klasszikusára, a Macska-jaj című filmre. Ezt a szerb-bolgár határon, a Duna partján játszódó komédiát talán senkinek sem kell bemutatni. A sztori fergeteges, a karakterek igazán autentikusak, szinte kilépnek a képernyőről, de a nagy sikerhez hozzájárul még a jó zene, a számtalan poén a pörgős cselekmény is. Teljesen egyedi módon sikerült a filmbe belecsempészni a szürrealizmust, miközben időről időre dokumentumfilm szerűen hitelesnek tűnik a történet.

1. A film eredeti szerb címe Crna mačka, beli mačor, ami magyarul annyit tesz Fekete macska, fehér kandúr.

2. Emir Kusturica ezt megelőző filmje az Underground volt, amelyet annyira negatív kritika fogadott, hogy a rendező 41 évese bejelentette visszavonulását. Nagy szerencsénkre végül meggondolta magát.

3. A filmbe több olyan jelenet is belekerült, amely mintegy lezárja a film egyes fejezeteit. Ilyen például a trabantot zabáló disznó, vagy a fekete és fehér macska.

4. Amikor Dadan (Srđan Todorović) arról beszél, hogy az apja forogna a sírban, akkor a mögötte lévő fényképen a színész édesapja látható, Bora Todorovic.

5. A legtöbb jelenetet 11 és 15 óra között forgatták, hogy a film színekben gazdag legyen.

6. Több roma származású színész is feltűnt a filmben, akik nem voltak hajlandóak elolvasni (elégszer) a forgatókönyvet. Az ő számukra a rendező felmondta kazettára a szöveget és walkman segítségével tanította meg nekik a szövegkönyvet.

7. A forgatás majdnem egy egész évre leállt, mert másfél hónapig szinte folyamatosan esett, és a jelenetek nagy részét a szabadban kellett volna forgatni.

8. A film költségvetése 4,5 millió dollar volt, ami nem igazán sok, még Szerb viszonylatban sem. Ennek ellenére sikerült beleférni a keretbe, ám a forgatást egyszer le kellett állítani hosszabb időre.