A durva bojkott miatt bukhatja a Mulan Kínát

Könnyen lehet, hogy a hamarosan mozikba kerülő Mulan sikerét épp a címszereplőt alakító Liu Yifei hiúsíthatja meg. A színésznő ugyanis belekeveredett egy politikai szituációba, megnyilvánulása pedig szabályos bojkottot eredményezett a film ellen.

Hong Kongban mostanában több békés demonstráció is zajlik, amelyeket a helyi rendvédelmi erők időnként durva módszerekkel igyekeznek szétverni. Egy ilyen precedens már önmagában is elég, hogy közfelháborodást váltson ki világszerte. Ám Liu Yifei a Weibo felületén közzétett értekezése alapján pont, hogy egyetért a rendőri fellépéssel. És ez volt az a pont, ami elindíthatta a lavinát, ami pedig a Mulan bukását eredményezheti.

A rajongók ugyanis szabályosan a film bojkottjára szólították fel egymást, amit a jelek szerint rengetegen követnek is. Legalábbis a film egyik legújabb előzetese ezt mutatja, ugyanis annak pozitív és negatív lájkjainak aránya 3:1 az utóbbi javára.

A Disney, mint a világ egyik legnagyobb és legbefolyásosabb cége ugyanakkor aligha hátrál majd meg, azt viszont ők sem hagyhatják figyelmen kívül, hogy egy ilyen szituáció jelentős bevételkiesést is eredményezhet, hiszen a kínai piac hatalmas.

A Disney utóbbi években követett stratégiáját egyébként is sok kritika éri, hiszen sokak szerint az egykori klasszikus rajzfilmek élőszereplős remake-jei többnyire lélektelen, az eredeti történethez semmi újat hozzá nem adó, lényegében csak pénzszerzést célzó alkotások. Mások persze úgy vannak vele, hogy ezek a történetek pont úgy jók, ahogy vannak, a már jól ismert dialógusokkal, fordulatokkal és eseményekkel, így ezek modern köntösbe öltöztetése nem rossz dolog, sőt.

Hogy a Mulan végül milyen számokat tud majd produkálni, az a márciusi premier után kiderül, akkor azt is megtudjuk, hogy a bojkott milyen hatással volt a film fogadtatására.