79 A Grincs  (2000)

Amióta 2000-ben mozikba került Ron Howard filmje, A Grinccsel alighanem sokaknak bővült a karácsonyi filmes repertoárja a Reszkessetek betörők mellett.

Jim Carrey-vel a főszerepben szinte garantáltnak volt mondható a siker, és talán nincs is abban semmi meglepő, hogy Carrey az egyik legikonikusabb szerepét hozta a filmmel. A történet Dr. Seuss azonos című meséje alapján készült, a történet pedig ennél már nem is lehetne szívhez szólóbb:

Egy apró hópihében található Kifalva, amelynek lakosai a Kik. Kedvenc ünnepük a karácsony, így minden évben lázas szorgalommal készülnek az ünnepre. Nem messze a városkától azonban él valaki, aki kifejezetten gyűlöli a karácsonyt. Cindy kislányként egyáltalán nem hiszi el ezeket a meséket, így elhatározza, hogy felkeresi a legendának hitt Grincset.

Bár nem sokon múlt, hogy Tim Burton rendezze a filmet, a látványvilág ebben az esetben talán valamivel sötétebb hangulatot öltött volna, mindezek ellenére A Grincs vizuális gazdagsága így is a mai napig megragadja a nézők tekintetét. Talán nincs is ebben semmi meglepő, hiszen közel 1000 sminkes dolgozott azon, hogy a filmben szereplő összes színészt „átvarázsolják” a forgatások alatt.

Mindezek közül ráadásul Jim Carrey volt az, aki összevetve csaknem 93 napot töltött a sminkszobában a forgatások alatt. A színész egy későbbi interjúban elárulta, hogy a sárga kontaktlencsék és a jelmez viselése elképesztően megterhelő és kényelmetlen volt a számára.