A negatív reklám a leghatékonyabb reklám, ezt számtalan példa bizonyítja. Igaz ez a filmek világára is, főleg manapság, amikor a streaming szolgáltatások a virágnapjaikat élik. Sokan ugyanis éppen azért néznek meg egy-egy filmet, mert annyi rosszat hallottak vagy olvastak róla és kíváncsiak lettek. De vannak olyanok is, akik a rengeteg lehúzó kritika ellenére imádják ezeket a filmeket. És akkor még a generációs különbségekről még nem is nagyon beszéltünk.

Mert ugyebár a filmkritikusok döntő többsége (legalábbis, akiket komolyan is vesz a szakma) azért a felnőtt, idősebb generáció képviselői. Ők azok, akik egyre kevésbé képesek érteni és értékelni az olyan alkotásokat, amiket ugyanakkor a fiatalabb „Z-generáció” egyenesen piedesztálra emel.

A legjobb példa erre jelenleg a Miután franchise. Az egész néhány évvel ezelőtt egy digitális novella-sorozatként született meg, amelyet aztán milliárdos nagyságrendben olvastak el világszerte és rengeteg nyelvre le is fordították. Nem is meglepő, hogy a Paramount Pictures lecsapott rá és 2019-ben bemutatták a Miutánt.

A filmet iszonyúan lehúzták a kritikusok, de cserébe a rajongók imádták. Legalábbis a fiatalabb generáció. Idén ősszel pedig a mozikba került a folytatás, a Miután összecsaptunk. Egy olyan évben, amikor szinte az összes mozi hosszú hónapok óta zárva van vagy csak alig-alig nyit ki, ez a film csak Amerikában 82 millió dollár bevételt hozott. Világszerte pedig tovább 41 millió dollárt. Ezt anyagi bukásnak – legalábbis idén – aligha lehet nevezni.

A Miután összecsaptunk egy hete került be a Netflix kínálatába, ahol természetesen a nézettségi toplistákat ostromolja. Úgy, hogy a filmet legalább annyira lehúzták a kritikusok, mint az elődjét. Az indok: a film rettenetesen unalmas, kiszámítható, és néhol egyenesen káros a nézőre.

Természetesen a fiatalabb generáció most sem ért egyet az öregedő kritikusokkal, ők ugyanis imádják a filmet, amely szerintük sokkal jobban kötődik a novellákhoz, mint az előző alkotás. És ők már nagyban készülnek a nemrég bejelentett további két folytatásra is.

A Miután (és tulajdonképpen a Miután összecsaptunk) története egy tinédzser párról, Hardin és Tessa szerelméről szól. Röviden összefoglalva: összejönnek, összevesznek, újra összejönnek, majd ismét összevesznek. És így tovább. Nem meglepő, hogy az érettebb nézők számára ez felszínes és unalmas sztorinak tűnik. Ugyanakkor mindenki tud hasonló példát felhozni a saját tinédzser-éveiből, így az sem meglepő, hogy a fiatalabb generáció sokkal jobban képes azonosulni ezzel a jelenséggel.