Ha egy baráti társalgás során azt kérjük a többiektől, hogy nevezzék meg a 2000-es évek mozitörténetének két legnagyobb mágusát, akkor jó eséllyel mindenkitől Dumbledore és Gandalf neve fog elhangzani. Előbbi ugyebár a Harry Potter történet egyik kulcsfigurája, míg utóbbi A gyűrűk ura és a Hobbit trilógiák megkerülhetetlen mágusa. Sajnos az első két Harry Potter mozi után a készítők kénytelenek voltak új színészt keresni Dumbledore szerepére, és itt jött a képbe a Gandalfot életre keltő Ian McKellen.

Mint ismert, a Harry Potter és a titkok kamrája forgatása után az addig Dumbledore-t alakító Richard Harris sajnos elhunyt. Így a Warner kénytelen volt új színészt keresni a szerepre. Természetesen adta magát, hogy Ian McKellen legyen a kiválasztott, hiszen ha valaki, akkor ő hatalmas rutinnal bír a bölcs mágus megformálásában.

Azt már maga a színész árulta el egy későbbi interjúban, hogy a stúdió valóban megkereste őt. Ám az ajánlatukban sehol sem szerepelt Dumbledore neve, pusztán annyit kérdeztek, hogy szeretne-e szerepelni a Harry Potter filmekben. Persze őt sem ejtették a fejére, azonnal tudta, hogy melyik karakter megformálása lenne a feladata. És szinte azonnal visszautasította az ajánlatot.

Mint kiderült, erre elég személyes okai voltak. Richard Harris korábban egy interjú során nyíltan kritizálta Ian McKellen és más színészek munkáját. Úgy fogalmazott, technikailag kifogástalan színészek, de teljesen érzelemmentesek. Olyanok mint a bankárok, kinek lenne rájuk szüksége?!

Ian McKellen saját bevallása szerint azért utasította vissza végül Dumbledore szerepét, mert nem akart egy olyan színész helyébe lépni a mozivásznon, aki korábban nyíltan kritizálta őt (lásd az alábbi videót. Így került végül a szerep egy másik veterán brit színészhez, Michael Gambonhoz, aki a hátra lévő hat filmben eljátszhatta a mágust.