79 Gothika  (2003)

Évekkel azelőtt, hogy Tony Stark bőrében újra kivirágzott volna, Robert Downey Jr. szerepelt egy thrillerben. Ez volt a 2003-as Gothika, amelyben egy orvost alakított egy elmegyógyintézetben. A filmbéli partnere az akkoriban a csúcsot ostromló Halle Berry volt. Bár a két színésznek sosem volt semmi gondja egymással, erre a filmre nem véletlenül nem gondolnak vissza szívesen.

Történt ugyanis, hogy a forgatás egy napján épp közös jelenetet vettek fel. Egy olyan jelenetet, amelyben Halle Berry karakterét épp kihallgatják. A kihallgatás során azonban a nő agresszívvé válik és Robert Downey Jr. karakterének kell őt valahogy lefognia és elvonszolnia onnan.

Az egyik felvétel során azonban a Robert Downey Jr. rosszul fogta meg Halle Berry karját, amitől azt kifordult és eltört. Az eset miatt nyolc hétig állt a forgatás, amíg a színésznő lábadozott.

Halle Berry évekkel később úgy emlékszik vissza az esetre, mint egy szerencsétlen véletlenre. Mivel nem egy kaszkadőr jelenetet vettek fel épp, így a kaszkadőr koordinátor sem volt jelent a felvételen, hogy időben leállítsa azt, mielőtt még baj történhetett volna.

Robert Downey Jr. utólag persze bocsánatot kért az eset miatt, bár nem érzi magát felelősnek, hiszen semmi szándékosság nem volt a dologban. Ezzel együtt a két színész a film után nem fűzte túl szorosra a barátságát.