A világ leghíresebb hajókatasztrófája a világ egyik legsikeresebb filmjét is megteremtette. Az RMS Titanic pusztulását James Cameron egyik legnagyobb filmjében dolgozta fel, amely számtalan díjat sepert be nem érdemtelenül. A rendező igyekezett ügyesen egyensúlyozni a történelmi hűség, a látvány, a dráma és a romantika határain, de ez néha egyik-másik oldal rovására ment.

Bár a Titanic történetét nagyjából mindenki jól ismeri, bizonyos részletekkel csak kevesen vannak tisztában. Dióhéjban: a világ legjobb luxushajójának kikiáltott Titanic pályafutása legelső útján máris a végzetébe rohant, mikor az Atlanti-óceánon egy jéghegy felszakította az oldalát. A hajó nagyon gyorsan elsüllyedt, nagyjából 1500 ember halálát okozva.

Eddig nagyjából mindenki képben van a katasztrófával, ahogy azzal is, hogy csak órákkal később érkezett meg az első hajó, az RMS Carpathia fogta a hajó korábban leadott vészjelzését és felvette a mentőcsónakok túlélőit és a vízben még életben lévőket. Azt viszont kevesen tudják, hogy egy másik hajó valójában sokkal közelebb volt a Titanichoz, csak épp az nem indult a segítségére. És mindezt egy félreértés miatt.

Míg a Carpathia nagyjából 90 km-nyi távolságról indult a Titanic segítségére, egy másik hajó, az SS Californian mindössze bő 30 km-re tartózkodott tőle, mégsem segített. Az ok egy sor szerencsétlen közjátéknak és véletlennek köszönhető, ugyanis a Californian egyszerűen nem tudott róla, hogy a Titanic bajba került.

Órákkal korábban épp a Californian rádiósa adott le egy sor üzenetet a környező hajók számára, amelyben a környéken sodródó jéghegyekre figyelmeztette őket. Csakhogy a Titanic rádiós szobájában hatalmas volt a káosz, mivel rengeteg feltorlódott üzenetet kellett feldolgoznia a szolgálatban lévő tiszteknek. Ezek többsége a szárazföldről érkezett vagy oda volt címezve. Éppen ezért, amikor a Californian több üzenetet is küldött nekik, azokat anélkül, hogy feljegyezték volna, a Titanic válaszolt: „maradjatok csendben”.

Ezt a Californian rádiósa úgy értelmezte, hogy a Titanic vette az üzenetüket, és innentől nem is foglalkoztak többet a dologgal. A hajó éjszakára megállt, a rádiós pedig nyugovóra tért. Később ezért nem foghatta a Titanicról érkezett vészjelzést, illetve a hajóról fellőtt jelzőrakétákról is azt hitték, csak valamit ünnepelnek a Titanicon.

James Cameron természetesen ezt a részletet is belevette a filmjébe, ám mivel az így is meglehetősen hosszúra nyúlt, számos dolgot ki kellett vágnia belőle. Végül úgy döntött, hogy bár a történelmi hűség megkívánná, a Californiant is kivágja a filmből. És mivel a rendezőlegenda máig úgy tekint a Titanicra, mint egy kerek egészre, ami így is három és fél órás lett, nem is tervez rendezői változatot készíteni belőle. Így ez a jelenet sem kerülhetett bele és jó eséllyel soha nem is fog visszakerülni a filmbe.

Ha Te is nosztalgiával gondolsz vissza a filmre, lapozd át a galériánkat néhány ritka forgatási fotóért, a kivágott jelenetet pedig idelent találod.