'A varázslat megteremtése nem amatőröknek való': George Lucas támogatja a Disney igazgatótanácsát és a vezérigazgatójátA kép forrása: Michael Kovac / Getty Images for Walt Disney Studios

Támogatását fejezte ki George Lucas a Disney igazgatótanácsa és annak vezérigazgatójának, Bob Igernek.

“A varázslat megteremtése nem amatőröknek való. Amikor alig több mint egy évtizeddel ezelőtt eladtam a Lucasfilmet, örömmel lettem Disney-részvényes, mert régóta csodálom az ikonikus márkát és Bob Iger vezetését” - írja Lucas egy frissen kiadott közleményben.

“Amikor Bob nemrég, egy nehéz időszakban visszatért a vállalathoz, megkönnyebbültem. Senki sem ismeri jobban a Disney-t. Továbbra is jelentős részvényes maradok, mert teljes mértékben hiszek és bízom a Disney erejében és Bob hosszú távú értékteremtő tevékenységében. Minden részvényemmel a Disney 12 igazgatójára szavaztam, és arra kérem a többi részvényest, hogy ugyanígy tegyenek” - teszi hozzá a rendező.

Lucas azután tette közzé a nyilatkozatát, hogy két új befektetői csoport jelentkezett a Disney igazgatótanácsába. A stúdió egyébként még Iger vezetése alatt, 2012-ben 4 milliárd dollárért vásárolta meg a Lucasfilmet, egy olyan üzlet keretében, amelynek értelmében maga Lucas 37,1 millió dollárt érő Disney-részvényt kapott. A rendező 1971-ben alapította a céget, a Bloomberg Billionaires Index szerint 7,9 milliárd dollárra becsült nettó vagyonnal rendelkezik, így ő a Disney legnagyobb egyéni részvényese.

A Disney 2024-es éves részvényesi közgyűlésén, amelyet április 3-án tartanak, a befektetők a rivális igazgatótanács-jelöltekről, tehát a Disney saját 12 tagú felállásáról, Nelson Peltz Trian Partners két jelöltjéről (Peltz és a volt Disney pénzügyi igazgató, Jay Rasulo) vagy a Blackwells Capital befektetési cég három jelöltjéről, szavaznak.

Peltz azzal érvelt, hogy a Disney részvényei alulteljesítettek a piacon, és hogy a vállalatnak sürgősen erősebb stratégiákat kell elfogadnia és végrehajtania a tartós és nyereséges növekedés érdekében.

Lucas megjegyzése, miszerint "a varázslat megteremtése nem amatőröknek való", jó eséllyel arra utal, hogy a Disney szerint Peltz elismerte, hogy nincs médiaszakmai tapasztalata. 

A múlt hónapban Walt Disney unokái és testvére, Roy O. Disney  nyílt levélben bírálták a Disney igazgatótanácsának felrázásával fenyegető aktivista befektetői kampányokat, és Iger és a jelenlegi igazgatótanács mögé álltak.