Alan Moore megmondta, ki minden idők legjobb Batmanje!

Évtizedek óta folyik a vita arról, hogy ki lehet mindenki idők legjobb Batmanje. A köpenyes igazságosztót féltucat színész eljátszotta már, és mindenkinek megvan a maga kedvence. Sokan esküsznek a Christian Bale féle zord és komoly sötét lovagra. Mások a Michael Keaton által megformált, kissé szürreális Batman-víziót szerették. És van Alan Moore, akinek teljesen más az elképzelése erről az egészről.

Alan Moore neve ismerősen csenghet a képregényrajongóknak, hiszen ő alkotta meg a Watchmen franchise-t. Illetve az ő nevéhez fűződik a minden idők egyik legjobb Batman-képregényének tartott The Killing Joke történet is. Érdekesség, hogy Alan Moore néhány hónappal azután, hogy ezt megírta, már le is tagadta, mert szerinte túl erőszakos lett.

Az író nemrégiben egy interjúban ismét Batmanről beszélt, amikor megkérdezték, szerinte ki minden idők legjobbja. Alan Moore egészen sajátos irányból közelítette meg a kérdést, és ennek köszönhetően a válasza is sokakat meglephet.

Ő ugyanis egyértelműen Adam Westet tartja a valaha volt legjobb Batmannek, és azt is elárulta, hogy miért. Szerinte az összes többi változat túl komolyan vette magát, míg az Adam West féle Batman-sorozat még pontosan ugyanazt a célt szolgálta, amit eredetileg a képregények műfaja is: a könnyed szórakozást.

Alan Moore egyébként már korábban is hangot adott abbéli aggodalmának, hogy a képregény-filmek milyen hatással vannak a társadalomra. Szerinte ugyanis egyáltalán nem jó, hogy a most felnőtt generáció olyan történetek után vágyódik, amelyek eredetije akár fél évszázaddal korábbról származik, és akkor is inkább a tizenéves korosztályt célozták meg velük.

Alan Moore tehát finoman szólva sincs elragadtatva napjaink legnagyobb mozis trendjétől, a szuperhősfilmektől. Saját bevallása szerint egyébként egyet sem látott közülük, mivel az utolsó szuperhősfilm, amit megnézett, a Tim Burton féle első Denevérember volt.