Amikor Robin Williams túl amerikai volt

Kétség sem férhet hozzá, hogy a modern filmipar egyik legnagyobb nevettetője Robin Williams volt. A 2014-ben elhunyt színész rengeteg kellemes percet szerzett nekünk filmjeivel és egyértelműen a legnagyobb sztárok közé tartozott. Mégis volt egy olyan projekt, amihez még az ő nagysága sem volt megfelelő. Vagy mondjuk inkább úgy, hogy túl amerikai volt hozzá?

Természetesen egy brit filmről van szó, nem is akármiről. Az ezredforduló környékén a legnagyobb mozis őrületek egyikét a Harry Potter filmek jelentették. Az első három epizódot rendező és ezzel nagyjából az egész mozis franchise-t megalapozó Chris Columbus is nagy rajongója volt Robin Williams munkásságának. De még ez sem volt elég ahhoz, hogy szerepet kaphasson a Harry Potter filmekben.

Ennek egészen egyszerű okai voltak. A rendező, aki egyben a casting egyik vezetője is volt, kötötte magát egyetlen nagyon fontos szabályhoz a szereplőválasztásnál: minden színésznek, aki a filmben szerepel, britnek kell lennie. Márpedig Robin Williams ízig-vérig amerikai volt.

Pedig ha valaki, akkor ő kisujjból kirázta volna bármelyik professzor karakterét. Azon lehet elmélkedni, hogy vajon melyik szerep is állt volna a legjobban neki. Esetleg Hagrid vagy Remus Lupin? Erre a kérdésre sosem fogjuk megkapni a választ.

Mindenesetre nem sokkal azután, hogy Chris Columbus elköszönt a varázslóvilágtól és a varázspálcáját átadta egy másik rendezőnek, már nem volt semmi akadálya, hogy együtt dolgozhasson Robin Williamsszel. Így készülhetett el 2006-ban Éjszaka a múzeumban, amelynek ő volt a producere.