82 Apollo-13  (1995)

Két idézet van az űrkutatás történetében, amely alighanem sokak számára ismerős lehet. Az egyik a „Kis lépés egy embernek…” kezdetű, a másik pedig a „Houston, baj van!” mondat, amely az Apollo-13 parancsnokától, James Lovelltől származik.

Lovell híressé vált mondata arra vonatkozik, hogy az űrhajó egyik oxigéntartálya megsérült, illetve több technikai probléma is felmerült több százezer kilométerre a Földtől a Hold felé tartva. Noha az Apollo-13-nak nem sikerült eljutnia a Holdra, fantasztikus módon sikerült hazatérnie utasaival.

Talán semmi sem dolgozza fel az az űrkutatás szóban forgó, egyik legendás eseményét, mint az azonos című Apollo-13 film. Bár az mindig is tudható volt, hogy Tom Hanks minden szerepében igyekszik maximális teljesítményt nyújtani, Lovell szerepére a színész kétségkívül mindent beleadott.

A film főszereplői, Bill PaxtonKevin BaconGary Sinise és persze Tom Hanks is több alkalommal is részt vettek az Egyesült Államok Űr- és Rakétatkutató Központ kiképzési programjain, hogy alakításai minél hitelesebbek lehessenek a filmben.