Már a hazai mozikban Marco Bellocchio filmje, Az első áruló, mely egy egészen hihetetlen, de valós, megrázó történetet tár a nézők elé a hírhedt olasz maffia, a Cosa Nostra bukásáról.

A Cosa Nostra, a rettegett szicíliai maffia bukása két emberen múlt: Falcone bírón, és az egykori bűnöző, Tommaso Buscetta vallomásán, akinek megítélése máig igen vegyes Olaszországban. Buscetta, aki korábban maga is tagja volt a bűnszervezetnek olyan személyek ellen tett terhelő vallomást, melybe beleroppant a banda, és melyet követően egymást érték a letartóztatások. A megingathatatlannak tűnő Cosa Nostra darabjaira hullott szét.
Az első áruló cím a főszereplőre, Buscettára utal, aki annak ellenére vállalta a tanúskodást, hogy pontosan tisztában volt azzal, mekkora veszélynek teszi ki nem csak a családját és a hozzátartozóit, de barátait és legfőképp önmagát. A maffia pedig kegyetlenül megtorolta a tettét: harmincnál is több rokonát mészárolták le hidegvérrel. Nem csoda, hogy a legtöbben egész egyszerűen érthetetlennek tartják Buscetta döntését, aki egykori bérgyilkosként nagyon jól tudhatta, milyen vérengzéshez vezethet a tette. De vajon mi késztette erre?

Marco Bellocchio megrázó, valós eseményeket feldolgozó drámája a 2019-es Cannes-i Filmfesztiválon debütált a közönség és a zsűri előtt, ahol versenyben volt a fesztivál fődíjáért, az Arany Pálmáért. A direktor, akinek alkotásait az elmúlt években számos A-kategóriás filmfesztiválon ismerték el, és aki a forgatást megelőző éveket a témában való elmélyült ismeretek megszerzésére szentelte, karrierje legjobb filmjét tette le Az első árulóval, mely 2020. márciusától a Mozinet forgalmazásában látható a magyarországi mozikban. A főbb szerepeket Pierfrancesco Favino, Luigi Lo Cascio, Maria Fernanda Cândido, Fausto Russo Alesi, Fabrizio Ferracane, Calì Nicola és Giovanni Calcagno alakítják.

Íme tehát 8 izgalmas tény a premierfilmről, amit valószínűleg nem tudtál:

  • A Cosa Nostra elleni perben bíráskodó Giovanni Falcone fia, Giovanni Montinaro erősen kritizálta a filmet, amiért azt az apja és a maffia bosszújának további számos áldozatának halálának az évfordulóján mutatták be. A férfit Az első áruló főszereplője, Pierfrancesco Favino nyugtatta meg, és biztosította arról, hogy szándékosan, tiszteletből időzítették a premiert az évfordulóra.
  • Tommaso Buscetta a Costa Nostra vezetőit lebuktató tanúvallomását a férfi rokonságának lemészárlásával bosszulta meg a maffia. Buscetta 33 hozzátartozóját gyilkolták meg hidegvérrel.
  • A film az egykori bérgyilkos, Tommaso Buscetta történetét dolgozza fel, akinek terhelő vallomása rettegett olasz maffia, a Cosa Nostra bukásához vezetett.
  • Az első árulót pozitívan fogadták a nemzetközi kritikusok. A film jelenleg 76 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon (2020. január).
  • Az első áruló a 11 jelöléséből 7-et váltott díjra a Nastro d'Argento-n, ezek: legjobb film, legjobb rendező, legjobb forgatókönyv, legjobb vágás, legjobb filmzene, legjobb színész (Pierfrancesco Favino), legjobb férfi mellékszereplő (Luigi Lo Cascio és Fabrizio Ferracane).
  • A filmet 4 kategóriában jelölték a 32. Európa Filmdíjra: Legjobb film, legjobb rendező, Legjobb forgatókönyvíró, Legjobb férfi főszereplő.
  • Az első árulót nevezte Olaszország a 92. Oscar-gálára a legjobb idegen nyelvű film kategóriájába.
  • Az első áruló versenyben volt az Arany Pálmáért a 2019-es Cannes-i Filmfesztiválon.

Hazai premierdátum: 2020.07.02.