Kari Morrissey és Jason Lewis ügyészek bejelentették, hogy újra vádat emelnek Alec Baldwin ellen, mivel “további tények és bizonyítékok kerültek napvilágra” a Rust című film két évvel ezelőtti forgatásán történt tragikus haláleset kapcsán.

“Az elmúlt hónapok kiterjedt nyomozása után további tényekre derült fény, amelyek szerintünk azt mutatják, hogy Baldwin úr bűnös Halyna Hutchins halálában és Joel Souza megsebesítésében. Úgy véljük, hogy a megfelelő eljárás az, ha lehetővé tesszük, hogy egy új-mexikói polgárokból álló testület innen döntse el, hogy Baldwin urat büntetőeljárás alá kell-e vonni” - olvasható a közleményben.

A nyilatkozattal kapcsolatban megszólalt a színész ügyvédje, Luke Nikas is, aki “szerencsétlennek” nevezte a döntést, majd hozzátette, hogy a továbbiakban is harcolni fognak a bíróságon.

“Sajnálatos, hogy egy szörnyű tragédiából ez az elhibázott büntetőeljárás lett. Minden vádra a bíróságon fogunk válaszolni” - jegyezte meg Nikas.

Halyna Hutchins operatőr 2021 októberében vesztette életét, miután a Rust című forgatásán éles lőszer volt az egyik kellékfegyverben, és amelyet Alec Baldwin színész sütött el. A különleges ügyészek azóta elküldték a fegyvert további törvényszéki vizsgálatokra. Egyszer egy beadványban azt állították, hogy Baldwint újra megvádolják, ha megállapítják, hogy a fegyver működőképes volt.

Az augusztusban nyilvánosságra hozott jelentés arra a következtetésre jutott, hogy a ravaszt meg kellett húzni ahhoz, hogy a fegyver elsüljön. A film fegyverkezelőjét, Hannah Gutierrezt gondatlanságból elkövetett emberölés és bizonyítékkal való visszaélés vádjával is vádolják az ügyben. A nő februárban áll bíróság elé Santa Fében, és ha elítélik, akár három év börtönbüntetés is vár rá.