Azt megvolt, hogy Clint Eastwood polgármester volt?

Amikor Hollywoodban már mindent elértél, előbb-utóbb felteszed magadnak a kérdést, hogy akkor most hogyan tovább. És vannak olyan sztárok, akiknek erre a kérdésre a politika szó ugrik be. Ilyen volt Ronald Reagan, akiből ugyebár elnök lett. Arnold Schwarzenegger nem vitte ilyen sokra, belőle „csak” kormányzó lett. És van ám itt még valaki.

Clint Eastwood úgy vonult be a mozitörténelembe, mint a westernek rezzenéstelen arcú pisztolyhőse. Aztán miután a western műfajának leáldozott, egyre inkább a kamera másik oldalán találta meg a helyét, így mára az egyik legtermékenyebb és legelismertebb rendezőnek is számít.

De ugorjunk vissza a ’80-as évek derekára. Clint Eastwood ekkoriban egy apró kaliforniai kisvárosban, Carmenben lakott. 1986-ban a színész pert indított a város vezetése ellen, ugyanis azok az ő birtokán akartak irodaházakat felépíteni. Végül peren kívül egyeztek meg és a városvezetés csak úgy kapott engedélyt az építkezésre az adott területen, ha az épületekben inkább a fa dominált volna az üveg helyett.

Az alig 4500 lakost számláló városka híres volt a konzervatív nézeteiről és néhány érdekes hagyományáról. Nem voltak utcanevek, a leveleket a központi postán lehetett átvenni. Emellett be voltak tiltva a jégkrémek is. A város lakossága hosszú ideje két pártra szakadt. Az egyik foggal-körömmel védte a hagyományokat, míg a másik az új üzletek beengedésétől várt gazdasági fellendülést a környéken.

Clint Eastwood ennek a viszálykodásnak akart véget vetni, ezért alig néhány órával a határidő lejárta előtt jelöltette magát polgármesternek! A kampány során sokat segített a hírneve, valamint az, hogy saját vagyonával mentett meg egy régi állattemetőt, amire a városvezetés képtelen lett volna.

A szavazáson végül 2166 szavazatot kapott az addig regnáló Townsend polgármester 799 szavazatával szemben. Beiktatása utáni egyik első intézkedésével eltörölte a jégkrémtilalmat. Az első évben a városháza épületében helyiséget biztosított a helyi nőegylet üléseinek. Új nyilvános illemhelyeket építtetett és több lejáratot a közeli tengerpartra.

Ugyanakkor a megválasztása után Carmen városkáját valósággal megszállták a turisták. Rengetegen voltak kíváncsiak a sztárból lett polgármesterre, ami miatt állandósultak a forgalmi dugók a város főutcáján és ökölharc folyt egy-egy parkolóhelyért. Még egy Clintsville névre keresztelt szuvenírbolt is nyitott.

Clint Eastwood a regnálása alatt sem hagyott fel a filmkészítéssel, ám a forgatások ideje alatt is minden héten egyszer hazautazott, hogy a gyűléseken részt vegyen. Végül nem indult el a következő választáson, mert úgy érezte, inkább a családjával szeretne foglalkozni.