Beperelték a Netflixet az új Sherlock Holmes adaptáció miatt

Alig néhány napja érkeztek meg az első fotók a készülő Enola Holmes-ról, amelyben a címszerepet nem más, mint a Stranger Things sztárja, Millie Bobby Brown viszi majd, Sherlock Holmes szerepét pedig Henry Cavill alakítja.

A Netflixnek máris egy bírósági perrel kell szembenéznie, amelyet Sir Arthur Conan Doyle műveinek jogutódja nyújtott be a streaming szolgáltatóval szemben. A keresetet elsőre egészen bizarr okra hivatkozva nyújtották be, miszerint Sherlock Holmes karakterét emberi érzelmekkel ruházták fel az Enola Holmes történetében.

A történet egy picit bonyolult elsőre, mivel az 1923 előtt íródott Sherlock Holmes regények elemei 2014 óta nem esnek jogvédelem alá. Az 1923 és 1927 között keletkezett írások azonban a legendás detektív jellemrajza jelentősen megváltozott. Mindezt annak ténynek tulajdonítják, hogy Conan Doyle idősebb fiát és testvérét is elveszítette az első világháborúban, ez a szörnyű veszteség pedig írásművészetére is kihatott, így Holmes empatikusabbá és érzelmessé vált a történetekben, ennek értelmében tehát a Netflix azokból írásokból inspirálta a saját karakterábrázolását, amelyek továbbra is jogvédelem alá esnek.