Sok idősebb sztárral ellentétben, akik egy bizonyos kor után nyugalomba vonulnak, a ragyogó Betty White megállíthatatlannak tűnt.

Színészi karrierje és jótékonysági munkája mellett White-nak mindig volt valami érdekes és izgalmas a tarsolyában. Aktív életének köszönhette, hogy sokáig élt. A komikus legenda sajnos 2021. decemberében hunyt el, alig néhány héttel 100. születésnapja előtt. 

White valóban a televíziózás egyik legnagyobb úttörője volt, hiszen segített kikövezni az utat a nők számára, hogy a televíziózás élére kerüljenek - nemcsak színészként, hanem producerként és rendezőként is. Számolni kellett vele, de emellett napfényes optimizmusáról és gondoskodó szívéről is ismert volt. Több mint hét évtizedes karrierje során White valóban csodálatra méltó sikereket ért el. Íme pár tény, amit talán nem is tudtál róla.

BETTY WHITE ÖSZTÖNÖS TEHETSÉG VOLT

Betty Marion White 1922. január 17-én született az illinois-i Oak Parkban, de Betty a szíve mélyén mindig is kaliforniai lány maradt. Lehet, hogy a középnyugaton született, de édesapja, Horace White, aki villamosmérnök volt, Los Angelesbe költöztette a családot, amikor Betty még csak kétéves volt. A fiatal Betty már korán belekóstolhatott a showbizniszbe. Az, hogy már Los Angelesben élt, minden bizonnyal komoly előnyt jelentett számára a televíziós karrierjének építésében. És az egyik legjobb dolog Bettyben az, hogy nyers, természetes tehetsége volt a kamera előtt (és a színfalak mögött is). 

Bár díjnyertes színésznő, Betty valójában soha életében nem járt színi iskolába. A legtehetségesebb és legelismertebb hollywoodi színészek közül sokan általában vettek néhány színészleckét életük során, de Betty színészi képességei mind belülről jöttek. Az Insider szerint egyszerűen nem érezte jól magát a színészleckéken.

"Egyszerűen csak annyi természetességet akarok hozni, amennyit csak tudok. Nem azt mondom, hogy azok az emberek, akik színészleckéket vesznek, hamisak. Ők sokkal jobbak nálam, de nekem ez a módszer nem működik."

KARRIERJE EGÉSZEN MÁSKÉPP IS ALAKULHATOTT VOLNA

Bár zseniális tévés színésznőként és producerként ismert, Betty White karrierje egészen másképp is alakulhatott volna. Tinédzserkorában White-ot nagyon érdekelte az opera, és komolyan vette az énekórákat. Sőt, a középiskolai érettségin a "Spirit Flower"-t énekelte. Bár az énekeléssel sosem hagyott fel, úgy döntött, hogy az énekesi karriert színészi pályára cseréli - és ezt soha nem bánta meg.

És volt egy másik karrierút is, amelyet White bejárhatott volna, ha képes lett volna rá - egy időben vagy állatkerti gondozó, vagy parkőr akart lenni. White mindig is szenvedélyes állatbarát volt, és talán szeretett volna olyan munkát végezni, amelyjel az állatok szolgálatában áll. Az Insider szerint White azonban azt mondta, hogy fiatal korában nők nem lehettek vadőrök, ezért a színészi karrierjének szentelte magát. De 2010-ben, 88 évesen White nagy örömére megkapta a tiszteletbeli parkőr címet. Azt mondta, hogy a szülei nagyon örültek volna, ha látják, hogy megkapja ezt a különleges kitüntetést.

"Erre büszkébbek lennének, mint bármely más díjra, amit elnyertem".

BETTY WHITE SEGÍTETTE A HÁBORÚS ERŐFESZÍTÉSEKET

Bármennyire is tehetséges volt, Betty White színészi karrierje első éveiben küzdött. Több stúdió is elutasította, azt mondták neki, hogy nem "elég fotogén". Aztán jött a második világháború, ami még nehezebbé tette a munkakeresést. Miután az Egyesült Államok teljes mértékben bekapcsolódott a háborúba, White úgy döntött, hogy félreteszi a színészkedést, és segít az amerikai erőfeszítésekben azzal, hogy jelentkezik az Amerikai Női Önkéntes Szolgálatba. A We Are The Mighty szerint a munkája egy PX teherautó vezetése volt, amely a katonai szállítmányok szállítását végezte Kalifornia-szerte. Ezen kívül White rendezvényeket is szervezett a csapatoknak, segítve ezzel a morál növelését, mielőtt a tengerentúlra küldték őket a bevetésekre. 

A Cleveland Magazine-nak 2010-ben adott interjújában White felidézte az önkéntes szolgálatban töltött idejét és az ország állapotát egy viharos időszakban: "Furcsa időszak volt, és nem volt egyensúlyban semmi olyasmi, amin a fiatalok most is keresztülmennek, ebben biztos vagyok."

AZ EGYIK ELSŐ NŐI PRODUCER VOLT

Betty White-nak a második világháború után több karrier-sikere volt. Egy időre a rádiós munkák felé fordult, ami végül oda vezetett, hogy társ-műsorvezetője lett a Hollywood on Television című műsornak (később ő lett az egyedüli műsorvezető), ahol 1951-ben kiérdemelte első Emmy-jelölését. Ezután White megkapta az áhított állást a saját tévéműsorában a főszerepben és producerként. A PBS szerint teljes kreatív kontrollt gyakorolt az Élet Elizabeth-tel című műsora felett - mind a kamera előtt, mind a kamera mögött.

Ez rendkívül szokatlan volt az 1950-es években, mivel Hollywoodban kevés nő töltött be ilyen pozíciót - így White az egyik első női televíziós producer lett. Bár a Life with Elizabeth csak néhány évadot élt meg, a műsor nagyon népszerű volt, még a megszüntetésekor is (a régi epizódok megtalálhatók a YouTube-on).

BETTY WHITE LEHETETT VOLNA A TODAY SHOW HÁZIGAZDÁJA

Betty White olyan népszerű sztár volt, hogy az NBC kétségbeesetten szerette volna őt bevonni a The Today Show társ-műsorvezetőjének. Az Insider szerint White visszautasította, mivel nem akart a keleti partra költözni. Az NBC, amely nagyon szerette volna őt a fedélzetre hozni, megédesítette az üzletet, és azt mondta neki, hogy nem feltétlenül kell költöznie. A stúdió saját lakást ajánlott White-nak a St. Regis Hotelben - a stúdió hétközben repülővel hozná be a műsorba, hétvégén pedig visszarepítené Kaliforniába. 

Egy interjúban White elmondta, hogy komolyan megfontolta az NBC ajánlatát, de végül ismét elutasította. Kiszámítva az utazással töltött időt (ez még a sugárhajtású repülőgépek előtti idők voltak, így White heti, az országot átszelő repülőútjai majdnem nyolc órásak voltak), "ez nem lesz borzasztóan praktikus. ... Az élet, amit élsz, fontosabb, mint a munka, amit csinálsz".

Végül a The Today Show: társ-műsorvezető helyét nem más kapta, mint Barbara Walters. Waltersnek valószínűleg köszönőlevelet kellene küldenie White-nak, ha még nem tette volna meg.

MÁSODIK FÉRJE SZABOTÁLHATTA A KARRIERJÉT

Betty White háromszor volt házas - első férjéhez, egy Dick Barker nevű, második világháborús vadászpilótához 23 évesen ment feleségül, de az a házasság elég rövid ideig tartott. Második házassága színházi ügynökkel, Lane Allennel köttetett. Az ember azt feltételezné, hogy ha egy pár mindkét fele a showbizniszben dolgozik, akkor van némi megértés és támogatás a másik karrierje iránt. White azonban úgy találta, hogy második férjével nem ez a helyzet.

Az Insider szerint Allen azt akarta, hogy White hagyja ott a showbizniszt, és kezdjen el gyerekeket szülni - akikkel otthon marad. Allen egy briliáns tévésztárt vett el, de valójában csak egy átlagos háziasszonyt és hagyományos családot akart. Neki jó, de White egyáltalán nem ilyen volt. White azt mondta Allennek, hogy felejtse el, és inkább lépjen ki a házasságból. 

A színésznő egy interjúban így nyilatkozott második házasságáról: "Ő [Allen] nem akarta, hogy a showbizniszben legyek. Ha van egy hivatásod, akkor azt követned kell, úgyhogy meghoztam a döntést, elszúrtam a házasságot, és soha nem bántam meg."

Két válás után White biztos volt benne, hogy nem megy újra férjhez - de aztán találkozott a tévés személyiséggel és a game show műsorvezetővel, Allen Luddennel. White eleinte hezitált, mivel már kétszeresen elvált volt, de végül rájött, hogy Ludden élete szerelme. Ludden haláláig, 18 évig maradtak házasok - White mindig azt mondta, hogy a legnagyobb bánata, hogy nem ment hozzá hamarabb.

BETTY WHITE VILÁGREKORDOT TART

Betty White jelenleg Guinness-rekorder. A könyv 2014-es kiadása óta ő viseli a "Leghosszabb televíziós karrier egy női előadóművész számára" címet. Televíziós debütálása 1939-ben történt, és egészen 2021 végén bekövetkezett haláláig kitartott. Amikor először nevezték meg a rekordot, White karrierje 74 év volt - és 2021-től csak hosszabb lett. Eddig még senki sem döntötte meg. A Huffington Post szerint White teljesen fel volt dobva, amikor a Guinness megkereste a hírrel.

"Megdöbbentem, amikor [a Guinness World Records] felhívott, hogy elmondja nekem. Hogy ki? Én!?!! Ez akkora megtiszteltetés. A könyv mindig is lenyűgözött engem. Nem tudom elhinni, hogy most már hozzám is kötődnek."

A Guinness World Recordsnak adott interjújában White felidézte legelső televíziós szereplését 1939-ben: "Egy kísérleti tévéműsorban táncoltam, az elsőben a nyugati parton, Los Angeles belvárosában. A középiskolai érettségi ruhámat viseltem, és a Beverly Hills-i középiskola diákbizottságának elnöke, Harry Bennett és én a Merry Widow Waltzot táncoltuk. Később Al Jarvis (egy lemezlovas) megkért, hogy péntekenként (napi 5 és fél órát, heti hat napon át.) üljek be a lánya mellé. Négy évvel később megörököltem a műsort."

És minden feltörekvő előadóművésznek odakint White ezt a tanácsot adta: "Azt tanácsolnám a színészeknek, hogy készítsék el a házi feladatukat, és szánjanak időt arra, hogy értékeljék a szakmájukat. Kiváltság, hogy azt csinálhatjuk, amit csinálunk."

SZENVEDÉLYES ÁLLATBARÁT VOLT

Egyszer azt mondta, ha nem színésznő lenne, akkor szívesen lett volna állatkerti gondozó. Lehet, hogy más karrierutat választott, de ez nem akadályozta meg White-ot abban, hogy sztárságát az állatok megsegítésére is használja. Több mint négy évtizeden át dolgozott a Morris Animal Foundationnel és a Los Angeles-i állatkerttel (a Greater Los Angeles Zoo Association kuratóriumi tagjaként is tevékenykedett). 

A Smithsonian Magazine szerint White határozottan kiállt az állatkertek és az állatokért végzett fontos munkájuk mellett - a közönség felvilágosítása és a veszélyeztetett fajok megőrzésének segítése. Sőt, ahogy a Biography megjegyezte, az egyik ok, amiért tovább folytatta a színészkedést, hogy továbbra is előmozdíthassa az állatokért folytatott ügyeit. "Továbbra is színészkednem kell, hogy megengedhessem magamnak, hogy folytathassam a jótékonysági munkámat!" - mondta.

Az Insider szerint White még azt is bevallotta (az "If You Ask Me" című életrajzában), hogy gyakran jobban szerette az állatok társaságát, mint az emberekét: "Az állatok nem hazudnak. Az állatok nem kritizálnak. Ha az állatoknak rosszkedvű napjaik vannak, jobban kezelik őket, mint az emberek".

White azonban végül úgy érezte, hogy nagyon szerencsés, hogy életében mindkét legnagyobb szenvedélyét - a színészetet és az állatokat - megélhette.

"Valójában én vagyok a legszerencsésebb vénasszony a világon. Az életem egyik felét egy olyan szakmában dolgozom, amit szeretek, a másik felét pedig az állatokkal való foglalkozás teszi ki."

BETTY WHITE JÁTSZHATTA VOLNA BLANCHE-OT AZ ÖREGLÁNYOKBAN

Betty White-ot leginkább az aranyos, naiv Rose Nylund szerepében ismerhetjük az Öreglányok című sikersorozatból, de eredetileg a szexi Blanche Devereaux szerepét ajánlották neki. Színésztársa, Rue McClanahan játszotta volna Rose szerepét. White azonban már korábban is játszotta a "vámpír" karaktert, mind a vérmes háziasszony, Sue Ann Nivens szerepében a "The Mary Tyler Moore Show"-ban. Hasonlóképpen, McClanahan korábban is játszott már egérkék karaktereket . Volt némi aggodalom, hogy a két tehetséges színésznő esetleg típusszerepet kap. Az Insider szerint a sorozat pilotjának rendezője, Jay Sandrich azt javasolta, hogy White és McClanahan cseréljenek szerepet.

Kiderült, hogy ez volt a legjobb döntés. Mind White, mind McClanahan ragyogott és virágzott ezekben a szerepekben. Ezen a ponton nehéz elképzelni, hogy bármelyikük is eljátssza eredeti szerepét - White és McClanahan birtokolta Rose és Blanche szerepét. Maga White még Emmy-díjat is nyert a "Kiváló színésznő vígjátéksorozatban" kategóriában.

EGY SNICKERS-REKLÁM TETTE MÉG NÉPSZERŰBBÉ BETTY WHITE-OT

Betty White még a 80-as éveiben is nagy sikert aratott, de ami még népszerűbbé tette őt, az valójában egy Snickers-reklám volt, amelyet a 2010-es Superbowl alatt sugároztak. Ez volt a kezdete a Snickers legújabb reklámkampányának, a "Nem te vagy, ha éhes vagy" címűnek. A Campaign Live szerint 2007-2009 között a Snickers lemaradt a többi nagynevű globális csokoládémárka mögött - piaci részesedését vesztette. A Snickersnek szüksége volt egy friss, új reklámkampányra, amely felkelti az emberek figyelmét és megmarad az emlékezetükben. És itt jött a képbe White híres reklámfilmje.

A Snickers Superbowl-reklámjában a 88 éves White egy kemény focista szerepét játszotta el - még a sárba is belevetette magát. White karaktere megeszik egy Snickers szeletet, és máris újra önmaga. Abe Vigoda a reklám végén rövid ideig szerepelt, de mindenki egyetért abban, hogy White volt az igazi sztár. Annyira furcsa, mégis annyira vicces volt - minden korosztály imádta a reklámot és imádta White-ot. Nemcsak a Snickers-kampány volt sikeres, de White reklámja a közvélemény-kutatások szerint akkoriban az első számú reklám volt. Az emberek pedig többet akartak belőle.

BETTY WHITE AZ SNL LEGIDŐSEBB MŰSORVEZETŐJE

Még 2009 végén indult egy Facebook-kampány, amely azért lobbizott, hogy a Saturday Night Live műsorvezetője Betty White legyen. Kicsinek indult, de 2010 márciusára már majdnem félmillió rajongó csatlakozott a kampányhoz. Egyes feltételezések szerint White 2010-es Snickers Superbowl-reklámja ösztönözhette a rajongókat arra, hogy még több rajongó kampányoljon az SNL-ben való szerepléséért. A History szerint az SNL alkotója és vezető producere, Lorne Michaels elismerte, hogy az elmúlt évtizedekben legalább háromszor próbálták White-ot a műsorba hívni, de nem tudták összeegyeztetni az időzítést a színésznő időbeosztásával.

2010-ben azonban más volt a helyzet. Ezúttal White és a Saturday Night Live összehozta a dolgot. 2010. május 8-án White 88 évesen a Saturday Night Live legidősebb műsorvezetőjeként tévétörténelmet írt. A nézők pedig imádták őt. Az Entertainment Weekly szerint White estje az SNL házigazdájaként hatalmas nézettséget hozott a műsornak. És ami még ennél is jobb, ahogy az Insider megjegyezte, White megérdemelt Primetime Emmy-díjat kapott az alakításáért.

BETTY WHITE MÉG A 90-ES ÉVEIBEN IS SZEREPELT EGY SITCOMBAN

Betty White 89 évesen vendégszerepelt volna a TV Land új sorozatában, a Vérmes négyesben. Ez egy új sitcom volt három idősebb kaliforniai nőről, akik Clevelandbe költöznek, és együtt laknak egy házban - nagyon Öreglányokosan. White játszotta volna az idős házmesterüket. A Closer Weekly szerint a terv az volt, hogy White csak egy epizódot csinál. De White-nak el kellett mennie, és csodálatos önmagát kellett adnia, és mindenki imádta őt. Felismerve White kifogástalan komikus időzítését és a társaival való hibátlan kémiáját, a producerek könyörögtek neki, hogy legyen állandó szereplő. Szerencséjükre White már beleszeretett a sorozatba, így engedett, és beleegyezett, hogy maradjon.

A Vérmes négyes összesen hat évadot élt meg, és White mindegyikben ott volt. Amikor a sorozat 2015-ben véget ért, White 93 éves volt. Az USA Todaynek adott interjújában, amikor White-ot megkérdezték, hogy szerinte a műsor lendített-e a karrierjén, így válaszolt: "Nem tudom, hogy segített-e a karrieremen. Csak az, hogy a közönség nem tud megszabadulni tőlem! De én így szeretem."

NEM SOKKAL A 100. SZÜLETÉSNAPJA ELŐTT HALT MEG

Tragikus módon Betty White 2021. december 31-én halt meg, kevesebb mint három héttel 100. születésnapja előtt. Nem sokkal a halála előtt a People magazinnak egy, a mérföldkőhöz kapcsolódó címlapsztori kapcsán adott interjúban azt mondta: "Olyan szerencsés vagyok, hogy ilyen jó egészségben vagyok, és ilyen jól érzem magam ebben a korban. Ez elképesztő."

White ügynöke a People-nek adott nyilatkozatot: "Annak ellenére, hogy Betty 100 éves lett volna, azt hittem, hogy örökké fog élni. Borzasztóan fog hiányozni, és az állatvilágnak is, amelyet annyira szeretett. Nem hiszem, hogy Betty valaha is félt volna az elmúlástól, mert mindig is a legkedvesebb férjével, Allen Luddennel akart lenni. Hitt abban, hogy újra vele lesz."