Akár a nap kérdése is lehetne: ki minden idők legjobb filmes gonosza? Ahány ember, annyi válasz, ez biztos. De azért vannak a témában igencsak jó esélyekkel induló versenyzők. Sokan valószínűleg a Star Wars franchise gonoszát, Darth Vadert mondanák, hiszen ő még a gonoszok között is kiemelkedik. De az Amerikai Filmintézet 2003-ban készített listáján, ahol a filmes gonoszokat rangsorolták, bizony csak a bronzérem jutott neki. Mutatjuk a dobogósokat a galériánkban.

Darth Vader kétségtelenül az egyik leghíresebb (és fura mód legnépszerűb?!) főgonosza a mozitörténelemnek. Nem is érdemtelenül, hiszen egy nagyon ügyesen és okosan megalkotott és felépített karakterről van szó. Darth Vader azon kevesek egyike, aki még akkor is komoly hatással tudott lenni a Star Wars mozikra, amikor már nem élt és így nem is szerepelhetett bennük. Több ikonikussá vált jelenet és esemény is köthető hozzá, mint Luke Skywalkerrel való viszonya, de James Earl Jones utánozhatatlan orgánuma is emlékezetes.

Ugyanakkor az AFI szerint még így sem ő minden idők leggonoszabb gonosza a mozivásznon. Az ezüstérmet Norman Bates kapta. A Psycho skizofrén gyilkosát Anthony Perkins zseniális alakítása is magasba emelte, de a karakter már önmagában, puszta jelenlétével is megfagyasztotta a nézőkben a vért.

És ki lehet akkor az intézet szerint minden idők legjobb filmes gonosza? Valószínűleg keveseket fog meglepni a válasz: ők ugyanis A bárányok hallgatnak pszichopata és egyben zseni gyilkosát, Hannibal Lectert választották. Nem is nagyon lehet ezzel vitatkozni, nem véletlenül kapott Anthony Hopkins Oscar-díjat az alakításáért.