Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
90%

Psycho (1960)

Psycho
Filmadatlap
 
27
Szereplők
94
Vélemények
21
Képek
4
Videók
Psycho

Galéria (21)

John Gavin
Janet Leigh
Janet Leigh
Vera Miles
Janet Leigh
Vera Miles
Janet Leigh
John Gavin
Martin Balsam
John Gavin
Anthony Perkins
Janet Leigh
Janet Leigh
Vera Miles

Videók (4)

 
Gyorvik   2022. 05. 03.

legújabb vélemény a nap véleménye

3
Fekete-fehér személyiség

Többek szerint az első igazi thriller, ezt leginkább a műfajt megalkotó Alfred Hitchcock tudná igazából eldönteni. Egy picit kamaradráma jelleget ölt, az elme dimenzióin keresztül, álomszerű utaknak lehetnek tanúi a nézők. A kettős személyiség, mint ... teljes kritika»

 
ArpiHajdu és Réci   2016. 04. 29.

2

Nagyon jó film, több, mint 50 év után is nagyon hatásos minden egyes híressé vált jelenete.

 
Deku   2017. 07. 10.

1

A Bates Motel sorozat után vágtam bele ebbe a filmbe és nem bántam meg egy percig sem mert kitölti a hiányzó részeket. Ez az film nagyszerű lett. Imádom thrillert már alapból.

 
szaka123   2016. 01. 25.

2

Olyan klasszikus, amin nem fog az idő. Váratlan fordulatokkal, és kiváló színészi teljesítményekkel. Érdemes megnézni, a többi része már nem ilyen jó, de ezt azért mindenkinek látnia kellene!

 
indingo   2017. 11. 26.

0

Én előbb láttam a sorozatot, mint ezt így nem volt valami érdekes a film, a poénokat tudtam előre. Közel 60 éves a film, talán ennek is betudható, de eléggé lassú a története, és mindig ugyanazok a zenék voltak benyomva.

 
Sabnock Sanatory   2018. 03. 13.

0

Persze nem mai szemmel kell nézni ami a 60-as években készült. Hitchcock nagyon eltalálta a témát.... A titkárnő és az őrült moteles passzol egymáshoz....mai szemmel kissé vontatott, de alapmű!!!

 
dailyfilmsan   2019. 04. 24.

0
A Bates motel titka

Ez egy időtálló klasszikus, így nagyon meg sem kell magyarázni, mire a zseniális értékelés. Viszont ez nem csak Alfred Hitchcocknak szól, hanem a szereplőknek, a helyszínnek és a film minden percének. Kedvelem az igazán jó régi filmeket, amiket nem effektek és CGI-ok tesznek jóvá, hanem a rendezői találékonyság és a tudás. Nem szeretem minden alkotását Hitchcocknak, viszont azt nem lehet elvitatni tőle, hogy az unalmas rétestészta filmjeiben is vannak vágás nélküli hosszú, mégis tökéletes jelenetek és páratlan párbeszédek, amikért azokat is lehet visszásan, de szeretni. A Psycho pedig egy olyan darab, amibe bele lehet kötni, de kár. Ugyanis egy olyan hátborzongató atmoszférát teremt a nézőnek, amit a mai filmek is nehezen hoznak, pedig ma sokkal könnyebb dolguk van a készítőknek. A Bates motel azóta kultusz lett, és többen próbálkoztak így vagy úgy újra életre kelteni Hitchcock Psychojának történetét, csak hát jó és hiteles színészek is kellenek a produkcióhoz, és az éleslátás, amivel a rendező rendelkezett. Szerintem azon felül, hogy oktató jellege is van a filmnek, egy élvezhető thriller, amit mindenkinek érdemes egyszer megnézni.

A film összbevétele 50 000 000 dollár volt (imdb.com).

 

Hitchcock remek marketing szakember is volt. Robert Bloch regényét, amelynek megfilmesítési jogát névtelenül 9.000 dollárért vette meg felvásárolta a könyvesboltokból, hogy a leendő nézők ne lehessenek tisztában a végső csavarral.

(Berto49)
 

A rendező utolsó fekete-fehér filmje.

(Berto49)
 

A filmnek van egy színes (colorized) változata is, de ez hatásában messze elmarad a fekete-fehér változattól.

(Berto49)
 

Az eredetileg 1959-ben megjelent Robert Bloch könyvre Hitchcock villámgyorsan lecsapott és már a következő évben el is készült a kultuszfilmmé vált alkotás.

(Berto49)
 

A zuhanyzós jelenetben, amikor csak a zuhanyrózsát látjuk alulról, akkor valójában egy több méter magas zuhanyrózsából engedték a vizet, majd mielőtt elérte volna a kamerát, gyorsan elvették azt.

(moviewer)
 
Természetesen bőven akadhat olyan, akit nem nyűgöz le ennyire ez az Ed Gein rémtettein alapuló történet és nincs is ezzel semmi gond, hiszen nem állíthatjuk, hogy egy filmet szeretni kell csak és kizárólag azért, mert úgymond alapvető. több»