Némi vitát váltott ki Tunéziában Denzel Washington Hannibálként való szerepeltetése.

Az Antoine Fuqua rendezésében készülő Netflix-produkcióban Washington a legendás karthagói hadvezért alakítja, a Courrier International nevű francia lap beszámolója szerint pedig a médiában és a tunéziai parlamentben is panaszt tesznek a karthágói hadvezér fekete-afrikai alakjának ábrázolása miatt.

Yassine Mami parlamenti képviselő felszólalásában rámutatott, hogy Hannibál, aki i. e. 247-ben született Karthágóban - a mai Tuniszban, Tunézia fővárosában - nyugat-ázsiai szemita származású volt. “Fennáll a történelemhamisítás veszélye: állást kell foglalnunk ebben a kérdésben” - jelentette ki a politikus.

A La Presse ezzel egyidőben megjelent vezércikke hasonlóan kifogásolja, hogy Hannibál fekete-afrikai származásúnak ábrázolásmódját. “Ez kitaláció. A Netflix joga, hogy azt tegyenek, amit akarnak. Hannibál egy történelmi személy, és mindannyian büszkék vagyunk arra, hogy tunéziai volt. De mit tehetünk?” - nyilatkozta Hayet Ketat-Guermazi tunéziai kulturális miniszter.

A projekt egyébként egyelőre cím nélkül fut a jelenlegi munkafolyamatban, a forgatókönyvet az Oscar-díjas John Logan fejleszti. A hivatalos szinopszis szerint  a film azokat a kulcsfontosságú csatákat mutatja be, amelyeket Hannibál a Római Köztársaság ellen vezetett a második pun háború idején.