Elhunyt a Heavy Metal rendezője, Gerald Potterton

91 éves korában elhunyt Gerald Potterton filmrendező és animátor.

Halálának hírét a Kanadai Nemzeti Filmtanács közölte a nyilvánossággal. “Gerald azért érkezett Kanadába és csatlakozott a intézményünkhöz, hogy a történetmesélés új hullámának részese legyen, amely friss és tiszteletlen volt. Nagyszerű szellemességet és kreativitást vitt minden projektbe” - írja az intézmény elnöke, Claude Joli-Coeur.

Potterton a londoni Hammersmith művészeti iskolában végzett, majd 1954-ben Kanadába költözött. Korai munkái között két Oscar-díjra jelölt produkció is megtalálható, köztük az 1962-ben megjelent My Financial Career és a Christmas Cracker.

Élőszereplős rendezései közé tartozik a The Ride és a Buster Keaton Rides Again, amelyen a legendás Buster Keatonnel dolgozott együtt.

1981-ben Potterton rendezte  a Columbia Pictures animációs sci-fi-fantasy antológiafilmjét, a Heavy Metal-t, amely az azonos című kiadvány alapján készült.  Bár a  produkció a megjelenésekor csak szerény sikert aratott, az animáció többek között a Black Sabbath, a Blue Öyster Cult, Sammy Hagar, a Journey és a Nazareth dalait tartalmazta.

Későbbi munkái közé tartozik az 1983-as The Awful Fate of Melpomenus Jones című rövidfilm és az 1985-ös George and the Christmas Star című televíziós film. Társalkotója volt a The Smoggies című kanadai animációs sorozatnak, amely 1991-ig futott.

A World Animation Celebration 1987-ben  beválasztotta a “Tíz ember, aki felrázta az animációs világot” tagjai közé, a Kanadai Nemzeti Filmtanács pedig életműdíjjal ismerte el a munkásságát az 1994-es Ottawai Animációs Filmfesztiválon.

Nyugodjon békében!

Hírességek, akik 2022-ben távoztak az élők sorából

62 Heavy Metal  (1981)

animáció | fantasy | kaland | sci-fi | szatíra

A filmet - amely sci-fi rajongók körében régóta kultikus értéket képvisel - az azonos című amerikai sci-fi képregénymagazin ihlette. A producer, Ivan Reitman a kor legjelesebb... több»

 

#1
Gerald Potterton

Gerald Potterton

szül. 1931. 03. 08. - elhunyt 2022. 08. 23.
London, England, Egyesült Királyság
A londoni Hammersmith művészeti iskolában végzett, majd 1954-ben Kanadába költözött. Korai munkái között két Oscar-díjra jelölt produkció is megtalálható, köztük az 1962-ben megjelent My Financial Career és a Christmas Cracker. Élőszereplős rendezései közé tartozik a The Ride és a Buster Keaton Rides Again, amelyen a legendás... több»