Elhunyt a többszörös Oscar-díjas Sidney Poitier

94 éves korában elhunyt Sidney Poitier Oscar-díjas színész és polgárjogi aktivista.

Sidney Poitier volt az első fekete színész, aki elnyerte a legjobb színésznek járó Oscar-díjat az 1964-ben megjelent  Nézzétek a mező liliomait! című filmben nyújtott színészi teljesítményért. Poitier ugyanakkor Hollywood egyik legkiemelkedőbb színészének számított, aki olyan klasszikusokban szerepelt, mint A napfény nem eladó, a Találd ki, ki jön vacsorára, a Forró éjszakában és a Tanár úrnak szeretettel.

Filmes pályafutása mellett Poitier ugyanakkor a polgárjogok, a faji egyenlőség és az emberi méltóságért folytatott kitartó küzdelemben is kiemelkedő munkát folytatott. Harry Belafonte-val közösen részt vett az 1963-as Washingtoni Menetelésen, ahol elhanzott Dr. Martin Luther King, Jr. történelmi jelentőségű beszéde.

A hatvanas évek végén a Carry Me Back to Morningside Heights című Broadway darabban vállalt szerepet. A számos szakmai elismerés mellet 1992-ben megkapta az AFI életműdíját. 1995-ben Kennedy Center Honor kitüntetést, 2009-ben pedig az Elnöki Szabadság-érdemrendet kapta meg. 1974-ben a Brit Birodalmi Rend lovagkeresztjével tüntették ki.

Halálának hírét a bahamai külügyminisztérium közölte a nyilvánossággal. A színészt lánya,  Anika Poitier és felesége, Joanna Shimkus gyászolják.

Nyugodjék békében!

9 HÍRESSÉG, AKIT 2022-BEN VESZÍTETT EL A VILÁG

#1
Sidney Poitier

Sidney Poitier

szül. 1927. 02. 20. - elhunyt 2022. 01. 06.
Miami, Florida, Amerikai Egyesült Államok
Sidney Poitier 1927. február 20-án született Cat Islanden, a Bahamákon. Szülei farmerek voltak. 15 éves korában elhagyta, a családot és testvéréhez költözött Miamiba. Dolgozott eladóként, építőmunkásként, majd három évvel később New Yorkba ment, ahol alkalmi munkákból tartotta fent magát, de még így is sokat nélkülözött,... több»