Játssz egy Hyundai okostévéért! Login  
84%

Forró éjszakában (1967)

In the Heat of the Night
Filmadatlap
 
27
Szereplők
2
Vélemények
6
Képek
1
Videók
Forró éjszakában
 
Berto49   2018. 11. 26.

legújabb vélemény

0
Profi, színesbőrű zsaru Mississippi államban

Mississippi államban Colbert építészt meggyilkolták. Valószínűleg azért tették el láb alól, mert egy olyan gyárat akart felépíteni, amely sok fekete számára biztosított volna munkahelyet. Az ügy kivizsgálására a színesbőrű Tibbs nyomozót bízták meg egy másik államból. A bűnügyi szál - úgy érzem - másodlagos fontosságú, az elsődleges a faji megkülönböztetés elleni fellépés. (A film készítésének idején például néhány államban törvény tiltotta a vegyesházasságot!) Az alig titkolt gyanakvás és ellenszenv erősen hátráltatja Tibbs nyomozói munkáját. Bill Gillespie (Rod Steiger), a helyi rendőrfőnök sem lelkesedik különösen a nyakára küldött nyomozó tevékenységéért, de a szakértelme, profizmusa hatására megváltozik a véleménye. Jól illusztrálja ezt a film végén látható kézfogás gesztusa, és az utolsó mondata, amelyben a keresztnevén szólítja a kollégáját: "Vigyázz magadra, Virgil!"

 
Henczi   2015. 05. 29.

1

Remek film, ami egyedülállóan izgalmas és időtálló, kiváló színészi alakítással és rendezéssel. Sokan nem ismerik a filmet, de nem okoz csalódást, ha megnézi az ember, mert egyedülálló élményt nyújt.


Galéria (6)

Sidney Poitier
Lee Grant
Sidney Poitier

Videók (1)

A film összbevétele 24 379 978 dollár volt (imdb.com).

 

Rod Steiger számára ez a film valóságos díjözönt eredményezett, az élen az 1968-ban a Legjobb férfi főszereplőnek ítélt Oscar-díjjal.

(Berto49)
 

Az ebben a filmben "megismert" Virgil Tibbs nyomozó, Sydney Poitier alakjában még két alkalommal jelent meg a filmvásznon. 1970-ben a "Mr. Tibbs nyomoz" ("They Call Me MISTER Tibbs!", rendező: Gordon Douglas) és 1971-ben a "Tibbs és a szervezet" ("The Organization", rendező: Don Medford) című filmekben.

(Berto49)
 

John Ball: "Forró éjszaka" (1965) című regénye alapján. A mindössze 174 oldalas bűnügyi regény Göncz Árpád fordításában először 1970-ben jelent meg az Európa krimi sorozatában

(Berto49)
 

"Mr. Tibbs nyomoz" címmel sugározták még valamikor a 70-es évek vége felé a Magyar Televízióban.

(Berto49)
 

1968-ban öt Oscar-díjat nyert a film azon az átadási ceremónián, amelyet egy héttel elhalasztottak, mert épp akkor gyilkolták meg Martin Luther Kinget.

(Berto49)
 

Eredményesen benne van az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című listába ez a film.

(Norbi)
 

Sidney Poitier tartott attól, hogy ha déli államokban forgat, a Ku-Klux-Klán megtámadhatja, ezért a szerződésében kikötötte, hogy csak északon hajlandó forgatni. Egyszer azonban mégis kivételt kellett tennie, annál a jelenetnél, amikor a gyapotültetvényest kihallgatja, majd pofon vágja.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Abban a jelenetben, ami a seriff házában játszódik, a Sidney Poitier és Rod Steiger közötti párbeszéd, improvizáció volt.

(rbernadett)
 

A rendező, Norman Jewison azt kérte Rod Steigertől, hogy folyamatosan rágózzon a filmben. Steiger először ellenállt, aztán egyre jobban megtetszett neki az ötlet, aminek az lett az eredménye, hogy 263 csomag rágó fogyott el a forgatás alatt.

(rbernadett)
 

Danny Glover kedvenc filmje.

(rbernadett)