Elhunyt Andy Vajna

Az ikonikus filmproducer 74 éves korában, budapesti otthonában hunyt el.

Hosszú betegség után meghalt Andrew G. Vajna magyar származású hollywoodi producer, aki az utóbbi években kormánybiztosként megreformálta a magyar filmgyártás.

Andrew G. Vajna 1944. augusztus 1-én született Budapesten, eredeti neve Vajna András György. Az 1956-os forradalom idején családjával az Egyesült Államokba emigrált. Első szakmája a fodrászat és a parókakészítés volt, melyet Hong Kongban kezdett el, itt került kapcsolatba a filmkészítéssel is. Kezdetben filmszínházakat menedzselt a Távol-Keleten, majd nemsokára saját filmforgalmazó céget alapított, a Panasia Filmet. 1976-ban alapították Mario Kassarral közös cégüket, a Carolcót, mely nemsokára számos ismert hollywoodi blockbuster film gyártójává vált.

Ezt követően Vajna páratlan karriert futott be a tengerentúlon, számos A-kategóriás hollywoodi sztár pályáját állította emelkedő íve, és olyan kultikus produkciók fűződnek a nevéhez, mint a Terminator, az Evita, Az emlékmás, a Dredd bíró vagy a Die Hard 3.

2010-től töltötte be a magyarországi filmügyi kormánybiztosi pozíciót, az általa alapított Nemzeti Filmalap filmjei pedig soha nem látott sikereket értek el száznál is több nemzetközi filmdíjjal gyarapítva a hazai szakmát.

A kétezres éves második felében rákot diagnosztizáltak nála, de sikeresen legyőzte a kórt. 74 évesen, hosszú betegeskedés után budapesti otthonában hunyt el.

Nyugodjék békében!