A magyar filmipar nem bővelkedik a sci-fi, azaz a tudományos-fantasztikus filmekben, az első, élőszereplős egész estés sci-fi film a modernkori kihívásokra reflektál. A 129 március 2-án kerül a mozikba.

Magát a sci-fi műfajt is nehezen határolják be, hiszen sokan összekeverik a fantasy alkotásokkal. A szakirodalom, és az igazi sci-fi rajongók azonban ragaszkodnak ahhoz, hogy a tudományos-fantasztikus műfaj modern technikai-társadalmi utópiákat láttat, maradva a racionalitás talaján. A 129-ben sem láthatunk tehát sárkányokat és egyéb mesefigurákat, viszont teljesen elképzelhető jövőt vázol fel. A film egyik szálában 2063-ban járunk, repülő autók, drónok vannak mindenhol. A Medrocorp brit kutató, fejlesztő cég megfigyeli az embereket, terjeszkedik az egész világon. Biológiai és technikai fejlesztéseik a klónozásra alapulnak. A film két idősíkon fut, és érdekessége, hogy a történet szereplői összekapcsolódnak 1984 és 2063-ban.

A film CGI és VFX munkáin, vagyis a számítógépes jelenetein csak magyarok dolgoztak.

A művészi produkcióhoz csatlakozott Csősz Boglárka, mint executive producer és a filmben is szerepel. „Az alkotás, a művészeti kísérletezés és az igazán tehetséges művészek támogatása az egyik szívügyem, rengeteg tehetséges fiatal alkotó van Magyarországon, szeretem a közös munkát velük. A 129 is olyan alkotás, ami kicsit felkavarja az állóvizet.”

A film forgalmazója a Romis Mozi 2018 ügyvezetője, Völgyesi Krisztina szerint azért lesz érdekes a 129 című film a mozinézők számára, mert nagyon közel van már hozzánk ez a világ. „Ha nem figyelünk az emberi kapcsolatokra, ha hagyjuk, hogy mindent a gépek irányítsanak könnyen elbillen a mérleg, de vajon megéri-e?”

A 129 egész estés mozifilm főbb szerepeiben: Kálloy Molnár PéterPikali GerdaSzabó Sipos BarnabásDér Zsolt, Mészáros András, Elek Ferenc, Mayer Szonja, Molnár Piroska, Csősz Boglárka, Csuja ImreTörőcsik Franciska látható, a filmet a Romis Mozi 2018 forgalmazza.

68 129  (2023)

akció | dráma | fantasy | misztikus | sci-fi | thriller

2063-ban járunk, amikor egy 129-es nevű katona megszökik a Medrocorp nevű vállalat laboratóriumából. A cég azonnal a nyomába ered, hogy elfogja őt, hiszen a Medrocorp az egész... több»