Ez lenne a Marvel

Az ember azt gondolná, hogy egy akkora sikerhez, amit az elmúlt évtizedben a Disney a Marvel-mozikkal elért, muszáj a végletekig precíz munkát végezni. Ennek részeként nem elég a színészeknek jól alakítaniuk, az olyan részleteknek is mind a helyükön kell lenniük, mint az effektek, a logisztika vagy épp a forgatókönyv. Nos, a Marvel-moziverzum egyik mozgatórugója, Jon Favreau elmondása szerint nagyon nem ez a helyzet.

A színész-rendező-producer egy interjúban mesélt arról, hogy bizony a Marvel filmek forgatásán nagyon nem úgy mennek általában a dolgok, mint bármely más mozi elkészítésekor. A stábok általában egy előre megírt forgatókönyvet igyekeznek vászonra vinni, menet közben legfeljebb itt-ott nyúlnak bele a már megírt szkriptbe. Viszont a Marvel szuperhősfilmjeinél ez pont nem így működik. Ezeken a forgatásokon a stáb mindig egy adott határidőt próbál betartani inkább kevesebb mint több sikerrel. Mindig van valamilyen effekt, amit megpróbálnak mihamarabb megvalósítani. Ezek mellett a forgatókönyv szinte teljesen a háttérbe szorul.

A forgatásokon van egy írói stáb, akik igyekeznek naprakészen alakítani a forgatókönyvet és követni a változásokat. A rendezők általában képben vannak a forgatókönyvvel, tudják, hogy egy-egy jelenet hogy alakul, de gyakran előfordul, hogy a forgatókönyv és a storyboard között rengeteget változnak a részletek.

Ez lehet tehát a Marvel szuperhős-filmek egyik titka? Hogy nem egy kőbe vésett forgatókönyvet igyekeznek mindenekelőtt megvalósítani, hanem rugalmasan alakítják azt annak függvényében, hogy addig hogy alakult a forgatás?