Ma már szinte lehetetlen elképzelni a Vissza a jövőbe trilógiát Michael J. Fox nélkül, aki a főszereplő Marty McFly-t keltette életre. A stúdió első választása ő volt. A rendező és forgatókönyvíró első választása ő volt. Még a producer első választása is ő volt. Ám mégis, az első színész, aki eljátszotta Martyt nem ő volt. Hanem Eric Stoltz.

Eric Stoltz maga is igen szép karriert futott be, és már a film forgatása előtt is sokra hivatott, tehetséges színésznek tartották Hollywoodban. Ám eredetileg nem ő volt kinézve Marty McFly szerepére, hanem Michael J. Fox. Csakhogy ő akkoriban egy népszerű TV-sorozat főszereplőjeként nagyon elfoglalt volt, így sokáig nem lehetett volna vele összeegyeztetni a két forgatás menetrendjét.

Így esett a készítők, köztük a produceri feladatokat ellátó Steven Spielberg választása Eric Stoltzra helyette. El is kezdődött a forgatás, lezajlottak az első próbafelvételek, ám a stáb hamar belátta, hogy Eric Stoltz bármennyire is tehetséges színész, egyszerűen nem jön át rajta keresztül az a fajta humor, amit bele kívántak csempészni a filmbe.

Ezért végül úgy döntöttek, hogy elküldik a színészt, és akárhogy is, de megoldják, hogy Michael J. Fox kerüljön a helyére. Így is lett, a többi pedig már történelem. Ugyanakkor korábban Steven Spielberg egy interjúban arról beszélt, hogy mindez nem volt túl vidám pillanat senki számára.

Mindenki elismerte Eric Stoltz tehetségét, de nem ő volt a megfelelő a szerepre. De Steven Spielberg nem is emiatt érezte magát nagyon kellemetlenül. Saját bevallása szerint az bosszantotta a legjobban, hogy ő maga erőltette Eric Stoltz szerződtetését Michael J. Fox helyett, és csupán azért, hogy nyárra elkészülhessen a film. Nem akart hónapokat várni a színészre, de ez a döntés végül tévedésnek bizonyult. És elég kellemetlen helyzetbe hozta az egész forgatást.