George Martin végre elárulta, életben van-e a Trónok harca egyik kulcsszereplőjeA kép forrása: Helen Sloan/HBO

Vigyázat, a következőben erős spoilerveszély van érvényben.

 George R. R. Martin tudja, hogyan tartsa bizonytalanságban a rajongókat. Legutóbbi LiveJournal adásában az írót arról kérdezték, hogy vajon Stannis Baratheon valóban meghalt-e a Trónok harca ötödik évadának végén.

Martin egyértelműnek tűnő de sejtelmes választ adott: 'A könyvekben? Kétségkívül életen van.'

Eddig rendben is van, csakhogy a hangsúly a 'könyvek'-en, és mint azt minden rajongó tudja, az ötödik évaddal az HBO eléggé elrugaszkodott Martin könyveitől, legfőképp azért, mert a sorozat beérte, és meg is haladta a regényfolyamot. A széria legutóbbi évadának egyik utolsó jelenetében Stannis egy fának támaszkodva várja a halált (vagy a segítséget), amikor feltűnik Brienne, és lesújt rá a kardjával. Ekkor azonban egy vágás után már új jelenet kezdődött, így egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy az önjelölt király valóban meghalt-e. Aki ismeri a sorozatot, tudja, hogy az HBO nem fukarkodik a véres és durva jelenetekkel (lásd a sokkoló esküvői jelenetet), miért pont most tették volna?

Annak, hogy Stannis életben van ellentmond az adott rész epizódjának, David Nutter nyilatkoztata, aki az Entertainment Weekly-nek adott korábbi interjújába voltaképpen megerősítette a karakter halálát.

A könyvekben egyébként sor sem került arra a bizonyos csatára, mely Stannis vélt, vagy valós halálával végződött.

Arra, hogy bizonyosak legyük a válaszban, egészen jövő év tavaszáig kell várnunk, ekkor debütál ugyanis a Trónok harca hatodik évada az HBO műsorán.