Számos oka van, hogy a Good Will Hunting a kilencvenes évek, egyúttal pedig az elmúlt két évtized egyik legkedveltebb filmje lett. Közel kilenc kategóriában jelölték annak idején Oscar szobrocskára, amelyek közül a legjobb férfi főszereplő kategóriájában Robin Williams el is nyerte a rangos elismerést, de egyúttal ez volt az a film, amely végül Matt Damon és Ben Affleck karrierjét fellendítette, noha mindkét fiatal színész hatalmas energiát és számos időt áldozott abba, hogy a film végül a mozikba kerülhessen.

A páros gyakorlatilag felváltva közösen írta meg a Good Will Hunting forgatókönyvét, a hatalmas munka során rengeteg időt töltöttek együtt, gyakran egymás kanapéján aludtak. Mindezek ellenére kevésbé ismert a tény, hogy még így is számtalan változáson ment keresztül a szöveg mire végre mozifilm formát is ölthetett. A páros eleve aggódott azon, hogy a producerek számára nem lesz eléggé megkapó a sztori, ezért szándékosan beleírtak a történetbe egy jelenetet, amelyben Damon és Affleck karakterei gyengébb érzelmi szálakkal fűződnek egymáshoz, mindez persze nem került bele a film végső változatába.

A film rendezését végül Gus Van Sant vállalta el, aki további különös ötletekkel állt elő. A rendező többek között szerette volna, ha Affleck karaktere váratlanul meghal a film cselekménye során egy építkezési baleseten, bár a szerzők tiltakoztak mindez ellen, végül beadták a derekukat és megírták a jelenetet, ám végül maga a rendező vetette el az ötletet. Matt Damon azonban ennél is tovább ment, és úgy gondolta, az lenne Will Hunting számára a legnagyobb feloldozás, ha egy utcai verekedés során ő is életét vesztené a történetben. Will hatalmas traumákkal küszködik a filmben, amelyet úgy tűnik, sehogy sem tud feldolgozni, így az egyetlen kiút a halál lett volna számára. Mondani se kell, hogy végül ezt az ötletet is elvetették az alkotók.

A katartikus filmélményt nyújtó, mélyenszántó és tartalmas alkotás megírása hatalmas kihívást és munkát jelentett a készítők számára. 2014-ben tragikusan elhunyt Robin Williams számára pedig karrierje során egy Oscar-díjat is hozott, mindezen túlmenően azonban az egyik legikonikusabb szerepében is láthatták a nézők a színészt.