Ha azt mondom, Roxfort, akkor az emberek többségének két kép ugrik be: az égbe nyúló tornyok a tó partján vagy épp az iskola nagyterme, amely az épület egyik legfontosabb helyisége. Nem véletlen, hogy a könyvek mellett majdnem mindegyik filmben felbukkan valamilyen formában. Ez alól egyedül a hetedik mozi kivétel, de ha úgy nézzük, hogy a hetedik regényt bontották két filmre, akkor rá lehet mondani, hogy abban benne van.

És milyen kép ugrik be mindenkinek a Roxfort nagyterméről? A levegőben lebegő gyertyák és az elvarázsolt mennyezet, amely mindig a kinti égboltot mutatja? Vagy esetleg a hosszú asztalok, amelyek körül az iskolai házak diákjai ülnek a hatalmas lakomákon?

E lakomák valóban igen pompásnak vannak leírva a regényekben, amelyekből egyébként azt is megtudhatjuk, hogy a sok ínycsiklandozó finomság az iskola alatti nagy konyhában készül, méghozzá házimanók által. A filmekben erről nem esik szó, de az biztos, hogy valóban rengeteg finom falattól roskadoznak az asztalok, a diákokat alakító gyerekszínészek pedig széles vigyorral az arcukon habzsolták ezeket. Vagy mégsem?

A filmekben Flitwick professzort alakító Warwick Davis színész korábban egy interjúban elárult egy érdekes, de elég kiábrándító kulisszatitkot. Elmondása szerint a nagyteremben játszódó jeleneteket gyakran napokon keresztül vették fel. Az első napon valóban friss és finom ételeket szolgáltak fel, amiket a színészek nyugodtan megehettek.

Ám a második napon visszatérve már azt tanácsolták nekik, hogy inkább ne egyenek semmiből. A sok hús, zöldség, krumpli és más finomság ugyanis az előző napi forgatás után érintetlenül ott maradt az díszletek közt, nem pakolták el őket. Sőt, a harmadik napra sem, amikor már eszébe se jutott volna senkinek enni belőlük.

A legrosszabb viszont az volt, amikor egy-egy jelenet felvétele akár négy napig vagy tovább is elhúzódott. Ilyenkor már a díszlet felé közelítve messziről érezni lehetett a romló étel bűzét. Ebbe kellett a színészeknek beülni és úgy csinálni, mintha jóízűen falatoznának…

A galériában találtok néhány képet a nagyterem forgatásáról is, ezeken is elég jól néznek ki a kaják, nem?