Harry Potter: A valós személy, akiről Hedwiget, a baglyot 'mintázták'

A Harry Potter univerzum egyik jellegzetessége azon túl, hogy pálcával hadonásznak és seprűkön lovagolnak benne az emberek (kivéve, ha épp a kandallón vagy a nyilvános WC-n keresztül közlekednek), hogy a többségnek egészen fura, hangzatos neve van. De ez nem csak az emberekre érvényes, hanem sok tevékenységre és tárgyra is. J. K. Rowling nem akármilyen fantáziáról tett tanúbizonyságot, amikor megteremtette ezt a világot. De vannak olyan szereplői is, akiket valós személyek után neveztek el.

Ilyen a főszereplő Harry Potter baglya, Hedwig is. A kis Harry ajándékba kapja a hófehér madarat Hagridtól a születésnapjára és évekig hű társa is maradt, végül az életét is feláldozta Harryért. A történet szerint Harry egy olyan alakról keresztelte el az állatot, akiről akkoriban olvasott. De a valóságban kiről is kapta a nevét?

Szent Hedvigről, akit Sziléziai Hedvig néven is említenek a krónikák. IV. Berthold lányaként látta meg a napvilágot és 12 évesen ment feleségül Szakállas Henrik fejedelemhez, akinek hat vagy hét gyermeket szült. A pár igen népszerű volt a nép körében, ugyanis kórházakat, kolostorokat alapítottak. Miután férje 1238-ban egy csatában elesett, majd nem sokkal később legkedvesebb fia a tatárok elleni háborúban szintén meghalt, Sziléziai Hedvig a trzebnicai kolostorba vonult vissza és 1243-ban bekövetkezett haláláig ott is maradt.

Sziléziai Hedviget 1267-ben IV. Kelemen pápa avatta szentté. Ő lett Szilézia, Berlin, Boroszló, Trzebnica és Krakkó védőszentje, de emellett őt tartják a jegyesek és a száműzöttek védőszentjének is.