A Harry Potter filmeket már leforgatni is elég varázslatos élmény lehetett a 2000-es évek első éveiben. A népszerű regények filmadaptációiban egy mágikus világ tárul a nézők szeme elé, amelyben szó szerint szinte bármi megtörténhet – és meg is történik. Ezt leírni nem olyan nehéz (legalábbis technikai értelemben, kitalálni őket már más tészta), viszont filmre vinni már sokkal nehezebb. Volt is egy olyan jelenet, amit közel száz alkalommal kellett újra felvenni, mire tökéletes lett.

Ez a bizonyos jelenet a Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. rész elején látható. A Főnix rendjének tagjai megérkeznek a Privet Drive-ra, hogy magukkal vigyék Harryt a főhadiszállásukra. Csakhogy a halálfalók rajtaütéssel készülnek, ezért, hogy megnehezítsék a támadók dolgát, százfűlé főzettel hatan is Harry alakját veszik fel.

Az ezt bemutató jelenet – ahogy a hat vállalkozó a nappali közepén állva lassan átváltozik Harry Potterré, kimondottan látványos lett. De leforgatni nem volt egyszerű. Daniel Radcliffe elmondása szerint 95 alkalommal vették fel újra és újra, mire elérték azt az állapotot, amit végül mi is láthattunk a filmben.

A jelenet kulcsa egy számítógép által vezérelt kamerarendszer volt, amely mindig ugyanazzal a sebességgel és ugyanazon az útvonalon mozgott minden felvétel alatt. A színésznek pedig egyenként kellett eljátszania a hét Harry Pottert. Viszont minden alkalommal nagyon figyelni kellett, mert elég volt egyetlen rossz lépés vagy mozdulat és a felvétel használhatatlanná vált, hiszen két Harry Potter is ugyanazon a helyen lett volna.

A rendező David Yates azt akarta, hogy a hét különböző Harry visszatükrözze azok személyiségét, akik az álca alatt valójában lapulnak. Ezért Daniel Radcliffe-nek tanulmányoznia kellett a színésztársait, azok mozgását és stílusát, hogy valamit bele tudjon csempészni a saját alakításába belőlük.

Ha még többre vagy kíváncsi, lapozd át a galériánkat néhány ritkán látott fotóért a Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. rész forgatásáról.

fantasy | kaland | misztikus

A három jóbarát, Harry, Ron és Hermione teljesen magára maradt. Nem segíthetnek nekik sem tanáraik, és többé már Dumbledore sem. Nagy feladat vár rájuk, hiszen ki kell... több»