71 Alkonyat  (2008)

Bő tíz évvel ezelőtt még nem is annyira a szuperhősök tartották lázban a moziba járókat, hanem sokkal inkább a vámpírok. Akkoriban tombolt a nagy vámpírromantika őrület világszerte, aminek egyik okozója Stephenie Meyer regényei voltak. Az Alkonyat filmváltozata végül 2008-ban debütált a mozikban és egy csapásra sikeres lett. És nem mellesleg több ma már elismert színész karrierjét is beindította.

Ilyen volt Kristen Stewart, Taylor Lautner és bizony a hősszerelmes vámpírt, Edward Cullent alakító Robert Pattinson is. Közülük eddig a legnagyobb pályát talán ő futotta be, jelenleg épp arra készül, hogy a világ legnépszerűbb szuperhősének bőrébe bújjon.

De azt talán kevesen tudják, hogy nem ő volt az elsőszámú kiszemelt Edward Cullen szerepére. Legalábbis nem Stephenie Meyernél. Amikor az első film forgatására készültek, hosszas meghallgatásokra került sor. A filmet rendező Catherine Hardwicke sok színészt meghallgatott a még kiadó szerepekre. Valójában Stephenie Meyernek nem nagyon volt beleszólása a castingba, de ettől függetlenül nem rejtette véka alá, hogy neki is megvannak a kiszemelt színészei.

És bizony a regények írója nem Robert Pattinsonban látta az ideális Edward Cullent, hanem egy másik színészben, aki ma már maga is DCEU szuperhősnek mondhatja magát: Henry Cavillben. Az írónő kezdettől fogva őt látta volna a legszívesebben a szerepben.

Ám mivel nem ő döntött ebben a kérdésben, végül Robert Pattinson lett a befutó, a többi pedig, ahogy mondani szokás, történelem. Egyébként később Stephenie Meyer arról beszélt, hogy az ő álláspontja is változott az idők során. Már nem is Edward Cullennek képzelte el Henry Cavillt, hanem egy másik szerepben Carlisle Cullenként. De volt ötlete Bella Swann szerepére is: őt legszívesebben Emily Browning alakításában látta volna.