81 Luther  (2010)

Idris Elba sokak szemében Thor segítőjeként, Heimdalként sejlik fel, de a brit színész megannyi más nagyszerű filmben is szerepelt már. Sőt, a sorozatok világa sem áll távol tőle, a legtöbben a Luther sorozat címszereplőjeként ismerhetik. Ennek kilenc év alatt elkészült öt évada összesen húsz epizódot ölel fel, a rajongók pedig hosszú évek óta várják, hogy végre a mozikban is viszont láthassák a nyomozó kalandjait.

A színész a minap vehette át a BAFTA különleges díját, ebből az alkalomból pedig szóba került a Luther sorozat is. Idris Elba nem is rejtette véka alá véleményét egy esetleges moziadaptáció kapcsán. Elmondta, hogy évek óta dolgoznak rajta, hogy elkészüljön az egész estés mozifilm.

Az elmúlt években egymásnak ellentmondó hírek érkeztek a projektről, hiszen hol megerősítették a terveket, hol arról lehetett hallani, hogy nem fog összejönni. Ehhez képest Idris Elba mostani nyilatkozata tulajdonképpen egy hivatalos bejelentésnek is tekinthető: igenis elkészül a Luther mozifilm.

A Luther egy tehetséges gyilkossági nyomozóról, John Lutherről szól, aki több csavaros gyilkossági ügyet is megoldott karrierje során. Van azonban egy eset, amelynek elkövetőjére képtelen rábizonyítani a bűnösségét, idővel pedig egyfajta partneri viszony alakul ki köztük.

Arról természetesen nem sokat lehet tudni, hogy a mozifilm miről fog szólni, de Idris Elba elmondása szerint olyan lesz, mint a sorozat, csak épp sokkal nagyobb, részletesebb, kidolgozottabb. A forgatókönyvet Neil Cross írja, aki a sorozatért is felelt, azt viszont nem tudni, hogy a rendezői széket ki foglalhatja el.