IMDb: Pont került az évek óta tartó jogi harc végére

A legnagyobb internetes filmadatbázis, az IMDb döntésre jutott az évek óta tartó harcban annak kapcsán, hogy automatikusan mutatják az egyes személyiségek életkorát.

Egy frissítésben az oldal mostantól minden filmesnek lehetővé teszi az oldalon, hogy eldöntse, hogy megjelenjen-e a kora és a születési dátuma vagy sem.

Az IMDb-nek a szórakoztatóipari szereplők életkorának feltüntetésével kapcsolatos problémája egy meg nem nevezett színész peréből ered, aki beperelte a céget, amiért a beleegyezése nélkül jelenítette meg az életkorát.

Az új irányelv lehetővé teszi az iparági szakemberek számára, hogy más demográfiai adatokat is eltávolítsanak magukról.

A Deadline szerint a színészek szakszervezete régóta azt állítja, hogy a színészek korának engedély nélküli közzététele táplálja az ageizmust. Eközben a GLAAD (Melegek és leszbikusok szövetsége a rágalmazás ellen) azzal érvelt, hogy a transznemű személyek születési nevének közzététele diszkrimináció veszélyének teheti ki őket.

"Az IMDbPro az előítéletek elleni küzdelemre, a zaklatás megelőzésére, valamint a sokszínűségre, egyenlőségre és befogadásra szakosodott szervezetekkel folytatott aktív és folyamatos konzultáció részeként az IMDbPro együttműködött egy sor jelentős termék- és irányelv-frissítés kidolgozásában, hogy megfeleljen közösségeik és a szórakoztatóipar rajongóinak egyedi igényeinek" - osztotta meg az IMDb egy közleményben.

Fran Drescher, a SAG-AFTRA (Screen Actors Guild - Televíziós és Rádiós Művészek Amerikai Szövetsége ) elnöke hozzátette: "Nagyon örülök, hogy az IMDb szorosan együttműködött velünk, hogy megértse és támogassa a SAG-AFTRA tagjai és az összes szórakoztatóipari szakember igényeit. Ez az IMDb és a SAG-AFTRA tagjai közötti új, együttműködőbb kapcsolat kezdete. Mostantól az előadóművészek ingyenesen élhetnek a változtatás igényével az oldaluk kapcsán és kezelhetik demográfiai adataikat az IMDbPro és IMDb oldalukon. Ez azt jelenti, hogy a szakemberek megválaszthatják, hogyan kívánják magukat a rajongók és az iparági döntéshozók előtt bemutatni. A casting igazgatók, producerek és mások számára pedig megkönnyíti, hogy mindenféle háttérrel rendelkező tehetségeket fedezzenek fel és alkalmazzanak projektjeikhez. Bravó IMDb, a befogadó és tiszteletreméltó megközelítésért. Kívánom, hogy minden cég kövesse a példájukat."