Ízléstelen húzás? A Marvel beperelte Stan Lee családját

Nehéz helyzetbe kerülhet a Disney, és a világ talán legnagyobb filmstúdiója most meg is próbál elébe menni a dolgoknak. Mint ismert, jelenleg a legjövedelmezőbb filmes produkciójuk egyértelműen a Marvel moziverzum, amelybe igyekeznek apránként az összes még másoknál lévő hősöket is bevonni. Ugyanakkor egy több évtizede hatályban lévő szerzői jogi törvény miatt könnyen lehet, hogy néhány év múlva minden jog kicsusszan a kezükből.

E törvény ugyanis kimondja, hogy a bizonyos idő elteltével a szerzők és alkotók (vagy ahogy ebben az esetben is, az ő örököseik) visszakövetelhetik alkotásaik jogait a kiadóktól. És egyáltalán nem kizárt, hogy a Marvel képregénycsaládot megalkotó Stan Lee, Steve Ditko és Gene Colan örökösei pontosan ezt szeretnék tenni.

E három képregényíró olyan hősöket adott a világnak, mint Pókember, Vasember, Thor, Hangya, Doctor Strange vagy épp Fekete Özvegy. Ezek mind kiemelten fontosak a Disney számára is, éppen ezért most bíróságra viszik az ügyet, hogy még azelőtt döntés szülessen, hogy az örökösöknek lehetősége lenne jelenleg jogosnak tűnő követeléseiket benyújtani. Erre egyébként 2023 nyaráig kell várniuk.

A Disney viszont megbízta Dan Petrocelli ügyvédet, hogy a bíróságon támadja meg az örökösöket. Arra hivatkoznak, hogy mivel a Marvel univerzum hősei szerződés keretein belül születtek meg, így rájuk nem vonatkoznak a szerzői jogi törvények. Az örökösöket a perben Marc Toberoff fogja képviselni.

Az ügy pikantériájához egyébként az is hozzátesz, hogy néhány éve volt már egy ehhez kísértetiesen hasonló ügy. Akkor a DC pereskedett a Supermant megteremtő Jerry Siegel és Joe Schuster örököseivel. Azt a pert a DC nyerte, akit szintén Dan Petrocelli képviselt. Az örökösök pedig akkor is Marc Toberofft bízták meg a védelemmel, de elbukott.

Hogy most a Marvel és Disney esetében milyen döntés születik, egyelőre nem tudni. De ha nem a Disney nyerné meg az ügyet, akkor könnyen előfordulhat, hogy néhány éven belül végső búcsút kellene intenünk a Marvel moziverzumnak. Vagy épp a Disneynek kellene igen mélyen a zsebébe nyúlnia, hogy ne veszítse el végleg a legtermékenyebb aranytojást tojó tyúkjait…