Joker – Joaquin Phoenix Az Év Embere!

A Joker sikere elvitathatatlan: Todd Phillips rendező és az elképesztő intenzitással játszó Joaquin Phoenix közös műve már több mint egymilliárd dollár bevételt hozott, megbűvölte az egész világot, az Amerikai Filmintézet is felvette az év filmjeinek tízes listájára, és egyenes út vezet számára az Oscar-díj jelölések felé. De vár még az alkotókra egy-két meglepő elismerés.

A PETA Az Év Embere-díjat idén Joaquin Phoenixnek ítélte. Az amerikai állatvédő szervezet minden decemberben megnevezi azt a közéleti személyiséget, aki szerinte abban az évben a legtöbbet tette az állatokkal való etikus bánásmódért – korábban Ferenc pápa és Oprah Winfrey is részesült ebben az elismerésben.

„Joaquin Phoenix minden lehetőséget megragad, hogy elfordítsa magáról a reflektorfényt, és az állatokra tereli a figyelmet” – áll a szervezet közleményében. A színész érdemei között sorolják fel, hogy hároméves kora óta vegán, a Joker sikere után is arcát adta a szervezet állatvédelmi reklámkampányához, valamint részt vett a cirkuszi állatszámok betiltásáért folyó küzdelemben.

– Büszkék vagyunk rá, hogy mi kezdjük a díjátadások idényét, és egy olyan embernek gratulálhatunk, aki mindenkinek elmondja: a félelmet, a fájdalmat, a szeretetet egy tyúk vagy egy hörcsög is ugyanúgy átérzi, mint egy ember – nyilatkozta a szervezet vezetője.