Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
Filmadatlap
 
31
Szereplők
63
Vélemények
97
Képek
10
Videók
Joker
 
Morpheus19   2020. 05. 14.

legújabb vélemény

Mikor először láttam még tavaly októberben, akkor úgy éreztem, hogy zseniális amit látok, de már akkor is fejemben volt a gondolat, hogy vajon nem csak az okozott-e bennem eufóriát, hogy 2012 óta először készítettek jó DC-filmet? Most újranézés után már látom, hogy a központi idegrendszerem irányítópultjában éket vert képzet igaznak bonyolult. Mivel már túl vagyok a kezdeti örömérzeten, amit - ahogy fentebb is írtam - az váltott ki belőlem, hogy a DC még képes nézhető filmeket összedobni, könnyen felismerhetővé vált számomra, hogy a film valódi mélysége - amit olyan nagyon dicsérnek a mű elkötelezett fanatikusai - nem sokban haladja meg egy átlagos Marvel-film szintjét. A bemutatott rendszer- és társadalomkritika pont olyan szinten van, mint amilyeneket én írogattam 13-14 esztendős koromban amatőr képregények formájában a matematika füzetem hátuljába: vagyis gyerekes(en primitív) és leegyszerűsített, hogy a közönség nem kimondottan művelt és kevésbé olvasott része is megértse: "A szegények jók, a gazdagok rosszak!". A film nem több, mint egy, az átlag mainstream képregényadaptációknál valamivel igényesebben (vagy talán inkább művészieskedőbben) elkészített Scorsese-hommage, aminek legnagyobb vonzereje Phoenix valóban kiemelkedő alakítása, de hát ő mikor nem kiemelkedő, ugye?

 
JohnnyBGood   2019. 12. 28.

a nap véleménye

Úgy látszik, Heath Ledger halálát nem sikerül feldolgozni

Kimondottan irritáló világ, feleslegesen elnyújtott, nyomasztó dráma, a főszereplőt leszámítva jellegtelen szereplők és szerepek. Indokolatlanul túlhype-olt, a Joker éra örök válságát, a Heath Ledger elvesztéséből fakadó pótolhatatlan űrt már-már kikönyörgő, zokogó és elveszett rajongói szívek mannája. Egy minden létező képregénymotívumot nélkülöző túldramatizált, és a valós Joker mítoszt ledöngölő DC film. (A Nolan éra nem volt még elég mély egy supervillainhez, kedves rajongó?) Ahogyan rengetegen leírták már, egy pszichopata életébe enged betekintést komor, füstszagú jelenetek masszájába gyúrva, a szánt szerep szerint szánalmas és értéktelen karaktert görgetve maga előtt. Ez a film egy – férfinak nem nevezhető, sokkal inkább gyerek – beteg karakter vélt és valós traumáinak gyurmája. Szomorú leirata a mai világnak. Szomorú, hogy mennyi rajongó szán meg egy gyilkost, hányan és hányan látják viszont életük kisebb-nagyobb traumáját a filmvásznon, akár egy tükörben fedeznék fel önmaguk elől is titkolt személyiségük mélyen lappangó motívumait. A főszereplő játéka a számomra nyújtott egyetlen érdeme a filmnek, de ez is indokolatlanul fel van nagyítva. Nem tartom nagyszerű színésznek Joaquin Phoenixet. Ő az a színész, akinek minden játékából süt a görcsösen akarás, a sztárrá és legendás színésszé válás kielégületlen vágya, ez eddig minden filmjére rásütötte a bélyegét. Igen, úgy gond... több»

7

 
HETEDIK   2019. 10. 06.

a nap véleménye

Egy beteg társadalom

Régóta vártam már egy ilyen filmre, ami részletesen bemutatja, hogyan tud egy alapvetően jó szándékú emberből elmebeteget csinálni ez az úgynevezett "civilizált" társadalom. Nem gondoltam volna, hogy ezt egy Joker-film fogja beteljesíteni, de végül így lett. Már a kezdés nagyon hatásos, ahogy Phoenix karakterét csak úgy szórakozásból néhány suttyó jól összeveri, megadja az egész film komor és lélekölő hangulatát, amit a fájdalmas hegedű muzsika is végig kísér. Láthatjuk, ahogy a későbbi Joker mindent elkövet, hogy megnevettesse az embereket, de ezt újra és újra semmibe veszik, sőt, még jól ki is gúnyolják, és még az állásából is kirúgják. A folyamatos negatív behatások pedig folyamatosan tolják a szakadék felé, erre még egy lapáttal anyja betegsége is rátesz. A fordulópont ott kezdődik el, amikor agyonlövi a három suttyót, innentől pedig nincs megállás. Igaz, még megpróbálkozik egy elkeseredett próbálkozással a stand up comedy felé is, de az emberek itt is csak kigúnyolják. Nem csodálom, hogy a film már a moziba kerülése előtt nagy vihart kavart. Hisz pont az olyan embereket boncolgatja, akiket a társadalom nem fogadott be, azok pedig különböző módokon álltak bosszút ezért, legyen az sorozatgyilkos, tömeggyilkos, erőszakoló, a sort folytathatnám a végtelenségig. Hisz ez a legnagyobb kritika társadalmunk iránt: senki sem születik szörnyetegnek, de külső emberi behatások által bá... több»

2
 
Laca//Ho/rr/oR//   2019. 10. 09.

a nap véleménye

Arthur ébredése, avagy a város, amely JOKERT csinál egy hétköznapi emberből

:::A HOZZÁSZÓLÁS CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT::: Hol is lehetne elkezdeni, hiszen olyan erővel adta át a nézőnek ez a dráma-krimi a benne rejlő erőt, hogy az már teljesen más szintet képvisel, és ezt próbálom mindenféle „egekbe emelés” nélkül leírni. Sok részre le lehet bontani, és elemezgetni lehet Todd Phillips alkotását, mivel remekül tükrözi a világunk sanyarú „mocskát”. Belevitte egy DC előtörténetbe a mai társadalom ékes hibáit. Az elnyomásra, az elégtételre, a gazdagok és szegények közti állandó ellentétekre operál egyrészt a Joker. Ugyebár Arthur Flecket, akit Joaquin Phoenix alakított – nem is akárhogyan, de ezt majd csak később – elképesztő jól mutatták be a játékidő elejétől, azt a sorozatos pofont, amit az élettől kapott egy akkor még ártatlan, szerény, udvarias ember, aki próbálja túlélni a mindennapokat. Csak hát ez a pohár előbb vagy utóbb megtelik, és meg is telt, de a rögös út, ami odáig vezetett, élményszámba ment. Személy szerint, ahogyan azt külső szemmel nézem, szinte minden esetben a szegényebb sorsú embereknek szurkolunk a galád nagyhatalommal bíró gazdagokkal szemben. Itt is arról beszélhetünk, több jelenetben is ott van, miként bánnak a szegényekkel, és mit tehetnek meg a jobb módúak. Gondolok itt Thomas Wayne karakterére, és ott az ellentét Arthur Fleck személyében. Természetesen egészen addig, míg „Jokert nem csinál belőle a város”. De lehetne a ... több»

 
Shelby07   2020. 03. 26.

Zsenialitás vagy valóság?

A történet adott. A DC világból már megismerhettük a gonosz Joker karaktert, aki valamilyen okból kifolyólag megőrült, és embereket gyilkolt. Hát ez nem teljesen az a történet, így, ha csak azért néznéd meg, mert szeretted a Batman filmben, az Öngyilkos osztagban vagy a Gotham sorozatban a karaktert, akkor még egy kicsit gondold át, hogy megnézed-e! De, hogy segítsek, néhány érv, hogy miért nézd meg: - Zseniális a színészi alakítás. - Megismerhetsz egy mentális betegséget, ami jelenleg is nagyon sok embert érint a világban. - Új oldaláról ismered meg a Joker karaktert. - Mert mindenki azt mondja, hogy nagyon jó film :) De lássuk csak, miért is olyan jó ez a film! A színész, Joaquin Phoenix nem hiába kapta meg az alakításáért járó Oscar-díjat. Nagyon nehéz olyan karakter alakítani, aki szerethető, és akiért érdemes nézni egy filmet. De még nehezebb olyan szerepet eljátszani, ami nemcsak, hogy megosztó, de még őrült is. Talán belül is kicsit őrültnek kell lenni, hogy annyira át tudja valaki adni a szerepnek magát, mint Joaquin. Nagyon jól alakít, és annyira valóságos az egész történet. Semmi nagy szenzáció nincs benne, nincsenek mesteri effektusok, legyőzendő ellenség és szuperhősök. Mindössze a való világot mutatja be egy mentálisan beteg ember szemszögéből. Nagyon elgondolkodtató, és csak magamat tudom továbbra is ismételni: zseniális! Remélem, sikerült meggyőznöm, ha éppen az... több»

 
indingo   2019. 11. 02.

Közepes film egy érdekes és beteg emberrel a középpontban. JP jó és hiteles, de a történet átlagos. Többet vártam tőle.

 
Puncs   2019. 12. 16.

a nap véleménye

Az esendő bohóc

Nem tartozom a képregényfilm rajongók népes táborához, ám a rengeteg ajnározó, szinte már-már istenítő kritika és vélemény hatására úgy döntöttem, hogy beülök a moziba, és megnézem ezt a filmet. A megszokott robbantgatós, vizuális effektusokkal telezsúfolt képregénymozi helyett egy kőkemény karakterdrámát kap az ember az arcába. Joker a filmben nem a mindenki által jól ismert ripacs, groteszk humorú, csak a móka kedvéért gyilkoló bohóc, hanem egy depressziós, legalább hétféle gyógyszeren élő labilis férfi, aki a beteg anyjával él, és akit mentális problémái miatt nevetőgörcsök gyötörnek. Mindennapjait utcai bohócként tengeti, esténként pedig stand up komikusként próbál érvényesülni, ám próbálkozási rendre kudarcba fulladnak. A többségi társadalom pedig minden igyekezete ellenére kiveti magából. Maga a képregényes szál csak egy plusz adalék, nem ezen van a hangsúly, hanem azon, hogy hogyan születik egy súlyosan traumatizált kisemberből egy köztörvényes bűnöző, egy gyilkos. Joaquin Phoenix pedig egy hátborzongatóan hiteles alakítással mutatja ezt be. Hatalmas beleéléssel hozta a figurát, ami sokat emelt a film élvezeti értékén. Nemcsak Joker, hanem Gotham városa is egészen más, mint a képregényekben. A mesebeli bűnősváros helyett inkább egy nyolcvanas évekbeli szürke, züllött nagyváros, ami úszik a mocsokban és a szemétben. Ahol a gazdagok és szegények közötti szakadék egyre csak... több»

Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix
Zazie Beetz
Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix
Zazie Beetz
Joaquin Phoenix
Todd Phillips
Joaquin Phoenix
Zazie Beetz
Todd Phillips
Joaquin Phoenix
Todd Phillips
Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix
Todd Phillips
Todd Phillips
Zazie Beetz
Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix
Bradley Cooper
Edward Norton
Shauna Robertson
Zazie Beetz
Edward Norton
Shauna Robertson
Bradley Cooper
Todd Phillips
Bradley Cooper
Zazie Beetz
Joaquin Phoenix
Robert De Niro
Todd Phillips
Bradley Cooper
Rooney Mara
Frances Conroy
Rooney Mara
Rooney Mara
Zazie Beetz
Robert De Niro
Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix
Zazie Beetz
Zazie Beetz
Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix

A film összbevétele 563 609 478 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 691 151 108 forintot termelt. A hazai mozik összesen 465 601 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

Ezzel a filmmel Joaquin Phoenix álma is megvalósult, hiszen régóta szeretett volna az olasz származású Robert De Niroval együtt dolgozni. Ebben az filmben ez sikerült is.

(Laca//Ho/rr/oR//)
 

A rendező, Todd Phillips és a forgatókönyvíró, Scott Silver nem számolt B tervvel arra az esetre, ha Joaquin Phoenix nemet mondott volna a filmre. Még a karaktert is külön a színészre írták.

(Laca//Ho/rr/oR//)
 

A DC a nagyköltségvetésű szuperhősfilmjei mellett egy alternatív filmes univerzum kidolgozásán is dolgozik, melyek kisebb büdzséből készülnének, és sokkal karakterközpontúbbak lennének. A Joker a stúdió első ilyen szólófilmje.

(hp)
 

A DC első korhatáros képregény adaptációja a tíz évvel korábban bemutatott 2009-es Watchmen - Az őrzők óta.

(hp)
 

Joker sminkje nagyban emlékezet a hírhedt sorozatgyilkos, John Wayne Gacy arcfestéséhez, aki gyakran szórakoztatta a gyerekeket bohócnak öltözve.

(hp)
 

A film beharangozó előzetesében hallható "Smile" (Mosoly) című dalt a legendás humorista, Charles Chaplin írta az 1936-os Modern idők című filmjéhez.

(hp)
 

Viggo Mortensent felkérték Thomas Wayne szerepére, azonban a színész nem élt a lehetőséggel.

(hp)
 

Joaquin Phoenix közeli barátságot ápolt Heath Ledgerral, akik az Sötét lovagban nyújtott alakításával (Joker) posztumusz Oscar-díjat nyert.

(hp)
 

Jokert eddig három Oscar-díjas színész is eljátszotta már. Ők: Jack Nicholson, Heath Ledger és Jared Leto. Joaquin Phoenixet eddigi pályafutás során háromszor jelölték az Akadémia aranyszobrára.

(hp)
 

A film első előzetesét április 4-én láthatták az ausztráliai nézők, épp Heath Ledger születésnapján, aki Christopher Nolan Sötét lovag trilógiájában alakította Jokert.

(hp)
 
Todd Phillips filmje nem a szó hétköznapi értelmében vett képregényfilm, ennek ellenére mégis sikerül felsorakoznia a szuperhősfilmek mögé, vagy inkább elé. Olyan tökéletes eredettörténetet csináltak Joker karakterének, amit minden képregényhős megérdemelne. Ezért is lesz úttörő műfaján belül, mivel úgy használ fel egy ismert karaktert, hogy képes új rétegeket adni neki, és szinte elfeledteti, hogy előtte már voltak mások is több»
 
A film egy nyomasztó utazás egy súlyosan beteg ember elméjében és egy elnyomó társadalomban, amely sokkoló, naturalista módon tárja fel előttünk, hogyan válik a szerény Arthur Fleck a félelmetes és könyörtelen Jokerré. Új klasszikus született! több»
 
Kötelező alkotás, ehhez nem is férhet kétség, olyan film, ami apróságokkal is képes megragadni a nézőket, ahogy tette azt az én esetemben is. több»
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.