Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
88%
Filmadatlap
 
31
Szereplők
74
Vélemények
97
Képek
9
Videók

Érdekességek: Joker (2019)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 563 609 478 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 691 189 058 forintot termelt. A hazai mozik összesen 465 711 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

A legjobb eredeti filmzene 2020-ban.

(Zsolt Zsolt)
 

Joaquin Phoenix annyira beleélte magát Joker szerepébe, hogy a stáb szerint olykor kifejezetten nagy megpróbáltatás volt vele dolgozni, ugyanis megesett, hogy felvétel közben megharagudott az operatőrre, szidalmazni kezdte, majd idegesen távozott, vagy egyszerűen csak fogta magát, és minden jel nélkül kisétált a forgatás kellős közepéről. Kivétel volt Robert DeNiro, ugyanis a vele való közös jelenetek felvételekor sosem történt ilyen váratlan távozás.

(Hámori Balázs)
 

Ezzel a filmmel Joaquin Phoenix álma is megvalósult, hiszen régóta szeretett volna az olasz származású Robert De Niroval együtt dolgozni. Ebben az filmben ez sikerült is.

(Laca//Ho/rr/oR//)
 

A rendező, Todd Phillips és a forgatókönyvíró, Scott Silver nem számolt B tervvel arra az esetre, ha Joaquin Phoenix nemet mondott volna a filmre. Még a karaktert is külön a színészre írták.

(Laca//Ho/rr/oR//)
 

A DC a nagyköltségvetésű szuperhősfilmjei mellett egy alternatív filmes univerzum kidolgozásán is dolgozik, melyek kisebb büdzséből készülnének, és sokkal karakterközpontúbbak lennének. A Joker a stúdió első ilyen szólófilmje.

(hp)
 

A DC első korhatáros képregény adaptációja a tíz évvel korábban bemutatott 2009-es Watchmen - Az őrzők óta.

(hp)
 

Joker sminkje nagyban emlékezet a hírhedt sorozatgyilkos, John Wayne Gacy arcfestéséhez, aki gyakran szórakoztatta a gyerekeket bohócnak öltözve.

(hp)
 

A film beharangozó előzetesében hallható "Smile" (Mosoly) című dalt a legendás humorista, Charles Chaplin írta az 1936-os Modern idők című filmjéhez.

(hp)
 

Viggo Mortensent felkérték Thomas Wayne szerepére, azonban a színész nem élt a lehetőséggel.

(hp)
 

Joaquin Phoenix közeli barátságot ápolt Heath Ledgerral, akik az Sötét lovagban nyújtott alakításával (Joker) posztumusz Oscar-díjat nyert.

(hp)
 

Jokert eddig három Oscar-díjas színész is eljátszotta már. Ők: Jack Nicholson, Heath Ledger és Jared Leto. Joaquin Phoenixet eddigi pályafutás során háromszor jelölték az Akadémia aranyszobrára.

(hp)
 

A film első előzetesét április 4-én láthatták az ausztráliai nézők, épp Heath Ledger születésnapján, aki Christopher Nolan Sötét lovag trilógiájában alakította Jokert.

(hp)
 

Joker szerepe kapcsán Leonardo DiCaprio és Bill Skarsgård is felmerült a projekt korai szakaszában.

(hp)
 

Brett Cullen Christopher Nolan Sötét lovag: Felemelkedés című filmjében is Gilley kongresszusi képviselőt alakította.

(hp)
 

A film premierjét a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon 8 perces álló ovációval ünnepelte a közönség.

(hp)
 

A Joker története 1981-ben, Gotham Cityben játszódik.

(hp)
 

A film cselekménye Alan Moore és Brian Bolland Batman: Killing Joke című 1988-as képregényéből kölcsönözte az alapötletét, mely Jokert egy bukott humoristaként mutatta be.

(hp)
 

Todd Phillips elmondása szerint a Joker olyan Martin Scorsese filmek inspirálták, mint a Taxisofőr, a Dühöngő bika és A komédia királya.

(hp)
 

Todd Phillips rendező már 2016-ban a Haverok fegyverben premierje után felvetette a Joker szólófilm ötletét.

(hp)
 

Joaquin Phoenixnek korábban már ajánlott szerepet a Marvel (Hulk mellett Doctor Strange szerepét is visszautasította), azonban egyik alkalommal sem élt a lehetőséggel, mivel így hosszú időre le kellett volna kötnie magát. A DC Jokerével azonban végül kivételt tett, és elvállalta élete első "szuperhős" filmjét.

(hp)
 

Thomas Wayne-t (Batman apja) eredetileg Alec Bladwin alakította volna, azonban egyéb elfoglaltságai miatt végül nem tudta vállalni a szereplést.

(hp)
 

A Joker a szuperhősfilmekhez képest kimondottan alacsony, mindössze 55 millió dolláros költségvetésből készült.

(hp)
 

A Joker női főszerepét alakító Zazie Beetz egy interjúban elmondta, hogy Todd Phillips a forgatás során a teljes forgatókönyvet átírta, mivel Joaquin Phoenix olyan sokat fogyott a szerep kedvéért, hogy nem lett volna lehetőség utóforgatásra.

(hp)
 

Joaquin Phoenix közel 25 kilót fogyott a szerep kedvéért.

(hp)
 

A Joker forgatása 2018. szeptember 10-én kezdődött meg New York Cityben Romeo munkacím alatt, és december 3-én ért véget.

(hp)
 

A Joker világpremierje 2019. augusztus 31-én volt a Velencei Filmfesztiválon. Az alkotást néhány nappal később, szeptember 9-én a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatták.

(hp)
 

Todd Phillips-re nagy hatást gyakorolt Scorsese munkássága, ezért is merített ihletet a Taxisofőr, a Dühöngő bika és a Komédia királya filmekből. Mindegyiknek Robert De Niro a főszereplője, aki az alábbiakat nyilatkozta: "Nem A komédia királyának a közvetlen folytatását játszom a Jokerben, de az összefüggés mégis nyilvánvaló. Bár én valószínűleg abba is belementem volna, hogy egy az egyben azt a dilinyóst alakítsam újra."

(Thibo84)