Brett Cullen Christopher Nolan Sötét lovag: Felemelkedés című filmjében is Gilley kongresszusi képviselőt alakította.
A film premierjét a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon 8 perces álló ovációval ünnepelte a közönség.
A Joker története 1981-ben, Gotham Cityben játszódik.
A film cselekménye Alan Moore és Brian Bolland Batman: Killing Joke című 1988-as képregényéből kölcsönözte az alapötletét, mely Jokert egy bukott humoristaként mutatta be.
Todd Phillips elmondása szerint a Joker olyan Martin Scorsese filmek inspirálták, mint a Taxisofőr, a Dühöngő bika és A komédia királya.
Todd Phillips rendező már 2016-ban a Haverok fegyverben premierje után felvetette a Joker szólófilm ötletét.
Joaquin Phoenixnek korábban már ajánlott szerepet a Marvel (Hulk mellett Doctor Strange szerepét is visszautasította), azonban egyik alkalommal sem élt a lehetőséggel, mivel így hosszú időre le kellett volna kötnie magát. A DC Jokerével azonban végül kivételt tett, és elvállalta élete első "szuperhős" filmjét.
Thomas Wayne-t (Batman apja) eredetileg Alec Bladwin alakította volna, azonban egyéb elfoglaltságai miatt végül nem tudta vállalni a szereplést.
A Joker a szuperhősfilmekhez képest kimondottan alacsony, mindössze 55 millió dolláros költségvetésből készült.
A Joker női főszerepét alakító Zazie Beetz egy interjúban elmondta, hogy Todd Phillips a forgatás során a teljes forgatókönyvet átírta, mivel Joaquin Phoenix olyan sokat fogyott a szerep kedvéért, hogy nem lett volna lehetőség utóforgatásra.
A Joker forgatása 2018. szeptember 10-én kezdődött meg New York Cityben Romeo munkacím alatt, és december 3-én ért véget.
A Joker világpremierje 2019. augusztus 31-én volt a Velencei Filmfesztiválon. Az alkotást néhány nappal később, szeptember 9-én a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatták.
Todd Phillips-re nagy hatást gyakorolt Scorsese munkássága, ezért is merített ihletet a Taxisofőr, a Dühöngő bika és a Komédia királya filmekből. Mindegyiknek Robert De Niro a főszereplője, aki az alábbiakat nyilatkozta: "Nem A komédia királyának a közvetlen folytatását játszom a Jokerben, de az összefüggés mégis nyilvánvaló. Bár én valószínűleg abba is belementem volna, hogy egy az egyben azt a dilinyóst alakítsam újra."