Jon Stewart megvédte Dave Chappelle-t a The Late Show With Stephen Colbert című műsor legutóbbi adásában.

A komikust a a legutóbbi Saturday Night Live-ban előadott monológja miatt kapott rengeteg támadást, többek között az Anti-Defamation League vezetőségétől, akik úgy gondolják, hogy Chappelle antiszemita kijelentéseket tett.

“Sokan hívtak fel azzal, hogy 'Láttad Dave-et az SNL-ben?'. Én meg azt mondom, hogy igen, nagyon jó barátok vagyunk. Mindig nézem és kedves sms-eket küldök neki” - mondta Stewart.

Az SNL november 12-i műsorvezetői fellépésén Chappelle egy hosszú, 15 perces standup szettel indította a műsort, amelyben Kanye West közelmúltbeli antiszemita megjegyzéseivel viccelődött.

Mindkét komikus, Chappelle és Stewart évek óta barátok. A páros 1998-ban együtt szerepelt a Half Baked című vígjátékban, és a COVID-19 járvány idején is több közös műsort készítettek.

“Dave mondott valamit az SNL monológjában, amit építő jellegűnek találtam, azt mondta: ‘Nem kellene, hogy ilyen nehéz legyen beszélni a dolgokról. Antiszemitának neveznek, mert ellenzem, hogy Izrael bánik a palesztinokkal. Más emberek más dolgoknak neveznek más emberek más véleményem alapján, de ezek elzárják a vitát... Legyen szó komédiáról, vitáról vagy bármi másról, ha nincs meg a kellő erőnk ahhoz, hogy találkozzunk egymással a valósággal, akkor hogyan jutunk előre? Ha mindannyian csak elzárkózunk, akkor visszavonulunk a félretájékoztatás kis zugaiba, és a dolog áttétet képez. Az egésznek az a lényege, hogy ne hagyjuk, hogy áttétet képezzen, és hogy a levegőbe kerüljön, és beszéljünk róla’” - mondta Stewart.

“A bántott emberek bántják az embereket. Attól tartok, hogy az ország általános beszédtendenciája az, hogy 'takard el, temesd el, tedd a perifériára és ne foglalkozz vele’” - tette hozzá a humorista. David Chappelle monológját lentebb tudjátok megtekinteni.