84 Kapcsolat  (1997)

Vajon egyedül vagyunk az univerzumban? Ezt a kérdést megszámlálhatatlanul sok film tette már fel, azonban az egyik legemlékezetesebb közülük kétségkívül Carl Sagan bestsellerének 1997-es adaptációja, a Kapcsolat. Kult rovatunkban ezúttal a Robert Zemeckis rendezésében bemutatott modern sci-fi klasszikusé a főszerep, mely már az első perceivel rekordot döntött a filmszakmában.

Emlékeztek még a Matthew McConaughey és Jodie Foster nevével fémjelzett Kapcsolat nyitójelenetére? Ha nem rémlik, segítünk felidézni. A film egy közeli képpel nyit a bolygónkról, majd a kamera szép lassan távolodni kezd, ahogy egyre távolodunk, egyre halkul a rádióadás hangja, végül a teljes galaxist láthatjuk, síri csöndben.

A filmtörténet egyik legambiciózusabb jelenetével van dolgunk, melyet azóta számtalanszor másoltak le ilyen olyan módon. A teljes egészében digitális eljárással előállított képsorok összesen 4170 képkockából álltak, ilyen hosszú CGI jelenetet pedig még egy korábbi élőszereplős film sem tartalmazott.

A Kapcsolat DVD kiadásnak kommentárjában a film vizuális effektjeiért felelős csapat vezetője, Stephen Rosenbaum maga is felidézte, miként inspirálódtak a Hubble űrteleszkóp által készített lélegzetelállító fotóiból. "Azon gondolkodtunk, hogyan tudnánk ezt összekombinálni valami szemkápráztatóvá" - mondta.

Bár a jelenet nem tartotta be a fizika törvényeit, amire Neil deGrasse Tyson is rámutatott, ez végső soron semmit nem vett el az értékéből (a rádióadást visszafele kellett volna hallanunk). "Bár nem voltak pontosak, ennek ellenére a jelenet mégis működött, úgy jártak el, ahogy kellett" - összegezte a véleményét a közismert fizikus. 

Mindettől eltekintve a film meghozta az elvárt sikereket, a legjobb hang kategóriában Oscarra jelölték, Jodie Foster a Golden Globe-on volt esélyes, a film pedig az Államokban az adott év harmadik legjobban jövedelmező PG-13 korhatár besorolású mozija lett a maga 100 millió dolláros bevételével. És maga a film alapjául szolgáló író, Carl Sagan sem járt rosszul, aki már a regény megírása előtt 2 millió dollárt kapott a megfilmesítési jogokért csak az ötlet alapján, és akkor még nem számoltuk a megjelenést követő két évben eladott 1,75 millió kötetet.